"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Mesés jövő Sanghaiban

2010. április 27.

Futurisztikus és meseszerű pavilonok is várják a látogatókat a szombaton nyíló sanghaji világkiállításon, amelyen az előzetes várakozásoknak megfelelően - az ország növekvő befolyását mutatva - a kínai pavilon dominál.

(kulturpart.hu) Bár az ázsiai ország nacionalistái bíznak abban, hogy Kína "kemény hatalomként" mutatkozik, a pekingi kormány még mindig nagyon óvatos e téren - jegyezte meg a
Hongkongi Tudományos és Műszaki Egyetem egy Kína-szakértője, hozzátéve, a világkiállítás biztonságos módja az ország számára, hogy demonstrálja "puha hatalmát".

Ezt mi sem igazolja jobban annál, hogy az expó pavilonjai között egyértelműen a kínai részleg dominál. A bíbor színű, korona-alakú kínai pavilon, csakúgy mint a 2008-as olimpiai játékok, Kína növekvő gazdasági és geopolitikai befolyását hivatott megmutatni. Most azonban hat hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy megismertessék a világgal a kínai dizájnt, a turizmust és latba vessék a kulturális diplomáciát.

A kínai pavilon 63 méteres magasságával és kiterjedésével is kiemelkedik a sorból, a régi koronát formázó kiállítóhely a pekingi császári palotához hasonló bíborvörös színben pompázik. "Kína nemcsak ötezer éves civilizációjának történetét mutatja be, hanem azt is felfedi, milyen a mai Kína" - mutatott rá a sanghaji Amerikai Tanulmányok Intézetének munkatársa. "Az üzenet pedig ez: Kína egyre jobban és jobban csinálja" - tette hozzá a szakember. A kínai elgondolásokat követi a japán pavilon is, amely a szigetország szerint "extravagáns" módon mutatja be az újat és a régit. A 18-szor 10 méteres kivetítőn az AKB48 lányegyüttestől a négy évszakot bemutató japán tájképekig sok minden látható lesz. Japán természetesen nem érkezhet animék és robotok nélkül.

Sok nemzet azonban a dizájn szempontjából szembetűnőbb, és az expó "Jobb város, jobb élet" (Better City, Better Life) jelmondatához inkább illő pavilonnal rukkol elő Sanghajban.

Hollandia például futurisztikus, a zöld gondolatot képviselő városképet mutat be hóbortosnak jellemzett utcaképpel. Kanada is a természetben keresi a megoldást, az észak-amerikai ország fa homlokzattal érkezett Sanghajba, de pavilonjukban a Cirque du Soleil formavilágát idéző interaktív, a fenntartható városi életről szóló program is helyt kap. A városi egyensúly megteremtése a német pavilonnak is központi gondolata.

Az Egyesült Államok mesevilágba helyezte a világkiállítás mottóját: az amerikai szekció egy fiatal lány meséjén keresztül akarja megfogni a látogatókat. A mesében a lány arra bátorítja a közösséget, amelyben él, hogy vigyenek új életet sorvadásnak indult városukba.

A világkiállításra legkevesebb 70 millió vendéget - közte ötmillió külföldi érdeklődőt - várnak. Az érdeklődés mind Kínában, mind pedig külföldön hatalmas, Japánban már 10 ezer jegyet értékesítettek az expóra.

Forrás: www.kulturpart.hu