"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Sanghaji világkiállítás: botrányosra sikerült a főpróba

2010. április 24.

(hírTV)Még az államilag irányított kínai média is botrányosnak minősítette a sanghaji világkiállítás főpróbáját.

A kínai pavilonnál hatalmas tömeg alakult ki, más országok pavilonjai ugyanis nem érdeklik a kínaiakat. Ide viszont olyan kevés ember fér be, hogy a kommunista pártnak sorsolással kell eldöntenie, hogy melyik látogató nézheti meg a kínai pavilont. A többi vendéget máshová fogják vezényelni.


Sor kígyózik a kínai pavilonnál, pedig az expo még el sem kezdődött. A feje tetejére állított piramis a világkiállítás egyik legimpozánsabb épülete, csak túl kicsi. Naponta 200 ezer látogató fér be, novemberig tehát körülbelül 22 millióan tudják megnézni. Ez a 65 millió kínai vendég töredéke, márpedig ők a saját országuk pavilonjára kíváncsiak.

A tömegjelenetek elkerülése végett a szervezők sorsolással fogják eldönteni, ki mehet be a fordított piramisba. A többieket máshová irányítják. A főpróbán ugyanis kiderült: központi irányítás nélkül nem oszlik el a tömeg.

Az expo május elsején nyit, de az olimpiához hasonló, grandiózus megnyitó elmarad. A kommunista párt el akarja kerülni a Tibettel, vagy emberi jogokkal kapcsolatos botrányokat, ezért a nemzetközi állam- és kormányfőket a következő fél évben egyesével fogadják. A pavilonok fele még el sem készült, bár a magyar épületet - egy hetes csúszással ugyan - már átadták.

A 65 millió kínai vendég véleménye azért fontos, mert rajtuk kívül máshonnan jóval kevesebben érkeznek az expóra. Japánból 3,5 millió embert várnak, de Amerikából és Európából összesen csak 1,5 milliót.