"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar filmek a sanghaji világkiállításon

2010. április 23.

Magyar feltalálókat, a Gömböc találmányt és Magyarországot bemutató filmeket láthat a 2010-es sanghaji világkiállítás közönsége a magyar pavilonban.

(kulturport.hu/MTI) A magyar pavilon kialakítását az expó jelmondata, a "Jobb város, jobb élet", illetve a XXI. századi magyar találmány, a Gömböc határozza meg - tájékoztatta az MTI-t Szekeres Dénes producer, a Tivoli Filmprodukció Kft. tulajdonosa. Az ifjabb Seregi László által rendezett kétperces Gömböc-film Domokos Gábor és Várkonyi Péter magyar tudósok találmányát mutatja be, angol és kínai felirattal.


A Gömböc olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Hasonlóan viselkedik a gyerekjátékként ismert keljfeljancsihoz, ám az nem homogén idom, hiszen legalább két anyagból készítik. Szintén a Gömböcről szól az a 20-másodperces, szöveg nélküli animációs film is, amely 3D-ben látható. Ugyancsak Seregi László rendezte a Magyar Feltalálók című filmet, amelyben 18 hazai feltalálóval és találmányával ismerkedhet meg a közönség: a többi között Kempelen Farkassal, Szent-Györgyi Alberttel, Irinyi Jánossal, Bíró Józseffel és Rubik Ernővel. A közel hétperces Jobb város, jobb élet című mozgókép azt szemlélteti, miként találkozik Magyarországon a történelem és a jövő, hogy országunk a vizek világa, a történelmi hagyományok ápolója.

A film makettek segítségével mutatja be az olimpia rendezésére is képes ország képét.

A Káel Csaba rendezte alkotást kínai szinkronnal, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők. A filmeket szünet nélkül vetítik, hogy a vonuló tömeg folyamatosan nézhesse - közölte Szekeres Dénes, hozzátéve: a mozgóképek a világkiállításra készültek. A szervezők 70 millió látogatót várnak a májustól októberig tartó expóra, ez naponta átlagosan 400-500 ezer, csúcsnapokon 600-800 ezer érdeklődőt jelent. könyvjelző

Forrás:kulturport.hu

(Magyar pavilon: kavicsok, bugyrok, gömböc, bélyeg és lángos -2008.06.26.
Mi is írtunk korábban a Tivoli Filmprodukció Kft. által készített első filmről:

Kicsit rövid, nem is tudjuk mennyire, de a miénk

A világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatban több, mint húszmillióért prezentációs film is készült a közelmúltban. Itt látható >> Az Üvegzseb szerint a „többszakaszos együttgondolkodás” előtt forgatták, vagyis akkor, amikor a koncepció még nem körvonalazódott. Üvegzseb itt >> A pályázati kiírás szerint ennek 20 percesnek kellene lennie, a hivatalos honlapról letölthető film azonban csak 10 perces. A vilagkiallitas.hu kérdésére Huszty zavarodottan előbb azt mondta, több film („több variáció”) is készült a rendelkezésre álló tízenöt nap alatt, majd helyesbített: a Filmben több variációt is bemutattak, végül kijelentette: „meg fogom nézni”.)