"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Sanghaji expó - az olimpiánál nagyobb lesz a show!

2010. április 22.

Koppenhága jelképét, sellőszobrát daru emeli magasba – az alkotás először kell útra,hogy ne csak másában, hanem eredetiben legyen dísze Dánia expópavilonjának. Sanghaj májusra készül, az április rohammunkában telik, de hogy a világkiállításra minden elkészül, az európai szemmel majdnem hihetetlen.

(NOL) A franciák Rodin- és Cézanne-szobrát, illetve képeit „utaztatják”. Sanghaj májusra készül, az április rohammunkában telik, de hogy a világkiállításra minden elkészül, az európai szemmel majdnem hihetetlen.

– Mi nyugodtak vagyunk, bár igaz, hogy a kivitelezés néhány fázisa csúszik, a nyitási ceremóniára készen leszünk – állítja az Oriental Expo vezérigazgatója, Eddie An . A cég építi a pekingi és a magyar pavilont is, és úgy informálnak, hogy ez a harmadik legnagyobb kiállításépítő vállalkozás Kínában. Márpedig Kína híve fejlődésük bemutatásának, rengeteg szakkiállítást, találkozót szerveznek mind külföldön, mind az országban, és ezt a szándékot a gazdasági világválság sem hiúsította meg, az Oriental Expo Services emberei például jelenleg Chilétől Németországig dolgoznak különböző komolyabb rendezvényeken. A vezérigazgató megjegyzi, hogy ők ezeket a kultúra részének tekintik, azaz ugyanolyan állami támogatás illeti meg ezeket a bemutatkozásokat, mint adott esetben egy operaelőadást.

Visszatérve a 2010-es expóra, amikor a helyszínen jártunk a magyar pavilon igazi építési terület volt, de azóta már megtörtént a műszaki átadás. A fő attrakció a már sokat emlegetett Gömböc lesz, de természetesen a kiállítás valamennyi jellegzetességünkről, büszkeségünkről igyekszik majd számot adni, nem beszélve azokról a rendezvényekről, amelyek egészen az októberi zárásig zajlanak majd különböző helyszíneken.

A Gömböcről annyit kell tudni, hogy a Domokos Gábor és Várkonyi Péter által megalkotott geometriai forma az első olyan homogén test, amelynek mindöszsze egy stabil és egy instabil egyensúlyi pontja van – azaz vízszintes felületen a „keljfeljancsihoz” hasonlóan bármilyen kiinduló helyzetből mindig ugyanabba a stabil állapotba tér vissza. Sajnos, a pécsi székesegyház makettje a tervek ellenére sem lesz ott Sanghajban, de az európai kulturális főváros sok egyéb látniés hallanivalóval képviselteti magát: május 9-én az Európai Unió húsz tagállamával közösen, az Európa Parádén táncol a Mecsek néptáncegyüttes, illetve a kulturális világörökség részét képező mohácsi busójárás is megelevenedik.

Augusztus 22-én lesz a magyar nemzeti nap, ahol többek között fellép Miklósa Erika, Palya Bea, a Modern Art Orchestra, a Szegedi Kortárs Balett és az Experidance is. Sanghaj központjában két héten keresztül, augusztus 23. és szeptember 5. között Art Forum Hungary elnevezéssel kulturális programsorozat is zajlik majd. A Kortárs Művészeti Múzeum épületében animációs filmbemutatókat tartanak, illetve Robert Capa műveit és a magyar kortárs fotóművészeket bemutató kiállítás is nyílik. A programok között szerepel egy divatkiállítás a sanghaji Fa shion Weeken is nagy sikert arató Zoób Kati munkáiból, a magyar kortárs zenét bemutató, interaktív Dóm, illetve a fiatal művészek által megfestett Gömböcök kiállítása is.

A világkiállítás legérdekesebb látnivalói egyébként maguk a pavilonok lesznek. Az egyes országok bemutatkozása, ahogy az már tradíció, a különleges építészeti megoldások, jellegzetességek alkalmazásával kezdődik.

A tavalyi pekingi olimpia után tehát a május elsején nyíló sanghaji expó lesz a világszenzáció, és mivel Peking és Sanghaj mindenben versenyez egymással, délen így is készülnek rá: azt ígérik, hogy a megnyitóünnepség nagyobb show lesz, mint az olimpiáé volt. „Ez a tudomány, a technika és a kultúra olimpiája!” – fogalmaznak a rendezők. A nagyságrendet érzékeltetve: több mint 20 ezer kulturális és egyéb esemény színhelye lesz Sanghaj őszig, az expó összköltségvetése pedig megközelíti a hárommilliárd eurót. Az 5,3 négyzetkilométernyi világkiállítás a Huangpu folyó partján terül el, és nincs messze a városközponttól. Természetesen a legnagyobb kiállító maga Kína, őt követi Kanada, az Egyesült Államok és Oroszország. Naponta legalább ötvenezer látogatót várnak, és az expót átszelő bulváron, amelynek szélessége százméteres, sorra lesznek a különböző látványosságok, elárusítóhelyek, valamint 130 étterem, amely egyszerre 40 ezer embert képes kiszolgálni. A különböző zónák között buszok fogják szállítani az érdeklődőket.

A retro- és a jövőképek eklektikája jellemzi majd a bemutatkozásokat, teret adva az építészek és a kiállításrendezők fantáziájának. Persze a technológiai rekordok sem maradhatnak el – a pekingiek csarnokának külső fala mozogni fog, köszönhetően annak a 140 négyzetmétert befedő sok-sok tévének, amely a nagyváros jellemzőit úgy mutatja be, hogy nem csupán a képek, de a képernyők is mozogni fognak. Kína legnagyobb napelemes generátora is itt lesz, amely 4-5 megawattot képes előállítani.

Infó

Az expó szekciói

A: Kína és a többi ázsiai ország.

B: Délkelet-Ázsia, nemzetközi kiállítások, tájékoztató- és konferenciaközpont.

C: Európa, Amerika és Afrika.

D: céges pavilonok, beleértve a városok bemutatóinak szolgáló kiállításokat.

Jegyárak:

Napijegy: 160 jüan (egy jüan körülbelül 30 forint), három napra érvényes 400 jüan, hetijegy 900 jüan, de lesz csak estére szóló, ami 90 jüanba kerül.

Várakozás

200 ezer érdeklődőt várnak naponta mintegy száz programra, október végéig 70 millió látogatót, ebből közel 3,5 millió külföldit.

Forrás: nol.hu