"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Káosz a sanghaji világkiállítás első próbanapján

2010. április 20.

Közel 200 ezer látogatót engedtek be a sanghaji világkiállítás területére kedden, hogy teszteljék a létesítmények teherbírását, a szolgáltatásokat, ellenőrizzék a működést, a közlekedést.

(mr1-kossuth.hu/MTI) Nem volt forgalomkorlátozás, az emberek nagyjából egy időben érkeztek, a pavilonok nagy része még nem nyitott ki, ezért csak néhány helyre koncentrálódott a tömeg. Az eredmény: káosz.

A helyszíni fényképes, filmes beszámolók a metrón, a bejáratoknál hatalmas torlódásokról, emberáradatról tanúskodnak, de a világkiállítás területén már némileg jobban eloszlott a tömeg. Itt is voltak azonban pavilonok, amelyek előtt hosszú sor kígyózott - ilyen volt például a kínai mellett az amerikai az olasz, a német és a brit. A legnagyobb érdeklődés nyilvánvalóan a hazai pavilon iránt mutatkozik, itt már 10 órakor bejelentették és hangosbeszélőn ismételték, hogy megszűnt a belépők aznapi előjegyzése, a látogatók lehetőleg kerüljék el a környéket. A britek fél 12-kor bezártak, mondván, hogy nem bírnak ennyi emberrel, itt – a xinmin.cn honlap beszámolója szerint – a sorban előzés miatt kisebb dulakodás is keletkezett.

Sorok álltak az étkező helyek, büfék előtt is, ahol a várakozás és a kiszolgálás mellett a magas árakra panaszkodtak a látogatók, akik közül jónéhányan az ételdobozokat a környező szökőkutak medencéjébe dobták.

Az expónak a folyó túloldalán lévő Puhszi negyedbéli területén, ahol a vállalati, városi és egyéb kiállítók kaptak helyet – szemben a putongi résszel – nem jelentettek különösebb zavart, mivel erre a területre kedden kevesebb látogató volt kíváncsi. Az expóparkhoz vezető sanghaji 8-as metró vonalon a sanghajiak rendkívüli tömegre panaszkodtak, a szerelvények ajtóit többszöri kísérletre is alig tudták bezárni, előfordult, hogy a vonat az állomások között is megállásra kényszerült. A fennakadások miatt a menetidő kedden reggel az állomások között megduplázódott. Az expóhoz közeli egyik metrómegállónál a kiengedő automaták nem bírtak a tömeggel, amely azokat áttörve folytatta útját.

Az első kísérleti napon a várakozók látványának és hangulatának hatására a világkiállítás több bejáratánál felfüggesztették a biztonsági ellenőrzést, más helyeken félórás várakozással tudtak csak bejutni a csomag- és a személyes ellenőrzést követően. A hivatalos normaidő 18 másodperc látogatónként.

Kedden még mindig csak néhány pavilon volt nyitva, láthatóan többen is kihasználják az utolsó napokat a végső simításokra, köztük vannak a magyar kiállítók is. Az expó szervezőinek tervei szerint még öt hasonló tesztnapra kerül sor a május elsejei megnyitó előtt.

A sanghaji világkiállításra, az újabb előrejelzések szerint közel 100 millió látogatót várnak, a szerényebb becslések szerint átlagosan napi 400 ezer érdeklődőre lehet majd számítani.

Forrás: www.mr1-kossuth.hu