"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Törpök a belga-uniós pavilonban

2010. április 8.

Brüsszelben nyilvánosságra hozták Belgium és az Európai Unió közös sanghaji pavilonjának hivatalos kabalafiguráit, melyeket a hupikék törpikék után mintáztak.

(CRI) A két törp éppen kezet fog egymással, míg másik kezükben Kína, illetve Belgium nemzeti zászlaját tartják.

Azért a picike, kék törpöket választották a pavilon kabalafiguráinak, mert nem csak aranyosak és világhírűek, de a természettel is összhangban élnek, ami illik az expó szellemiségéhez.

Pierre Culliford belga karikaturista 1958-ban alkotta meg a hupikék törpikéket, akiket a '80-as években a kínai nézők is megismerhettek. A kis rajzfilmfigurák nagy népszerűségnek örvendenek Kínában, különösen a gyermekek körében.

Mivel az év második felében Belgium tölti be az unió soros elnöki tisztségét, az EU Belgiummal együttműködve tervezte és építette pavilonját, melyből 1000 négyzetmétert fog kitenni az uniós rész. A pavilont az 'agysejt'-motívum mentén alakították ki, jelképezve a tudomány kulcsfontosságú szerepét Belgium társadalami és kulturális fejlődésében, emellett az uniós kiállítótér jelszava is: Intelligens Európa.

Az Európai Unió már korábban bemutatta saját kabaláit, Ouout és Mengmenget. A két animált figura csillagalakú, öltözékük az EU zászlaja, nevük együtt ejtve úgy hangzik, hogy Oumeng, ami kínaiul Európai Uniót jelent.

Az expóparkban a belga-uniós pavilon négyszögletes külsejével jóllehet nem tűnik különlegesnek a rengeteg kiállítóterem között, amiket azonban az épületen belül állítanak majd ki, talán a két legvonzóbb dolog a világon: az egyik a gyémánt, a másik pedig a csokoládé.

Minden gyémántot kedvelőnek ismerősen cseng Belgium második legnagyobb városának, Antwerpennek neve, ez ugyanis a világ gyémántközpontja. Becslések szerint minden tíz csiszolatlan gyémántból nyolc ide kerül feldolgozásra, itt bonyolítják le továbbá a gyémántkereskedelem 80%-át.

A hírek szerint május 1-től, az expó megnyitásától kezdve a belga-uniós pavilon gyémántfolyosóján megtekinthető lesz az antwerpeni gyémántmúzeum tíz legértékesebb ékszere és más díjnyertes darabok is, köztük az ECC-kupa (European Community Championship, a híres antwerpeni tenisztorna) fődíja: egy több mint egymillió euró értékű gyémántteniszütő, melyet 6 kiló aranyból készítettek és 1600 szem gyémánt díszít.

A gyémántok mellett a csokoládé is Belgium híres terméke, Brüsszelt a csokoládé fővárosának is nevezik. A belga pavilonban egy egész csokigyárat építenek fel, ahol a vendégek nyomon követhetik a népszerű édesség készítésének egész folyamatát, sőt, ingyen meg is kóstolhatják a finomságokat.

Forrás: hungarian.cri.cn