"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Ez lesz a világon a legnagyobb

2010. március 10.

(stop.hu/MTI) Meglepetések sorát ígérik a sanghaji világkiállítás szervezői, de a rendezők egyelőre nem árulnak el részleteket még azok jellegéről sem. A vendéglátók azt mondják, hogy nem számíthatunk olyan látványosságokra, mint az olimpia idején, de biztosítják látogatóikat arról, hogy különleges attrakciókra készülnek.

Annak már híre kelt például, hogy másfél méter magas, többfunkciós robotból összesen 37 példány szolgál majd az expó területén.
Az expó kabalafiguráját megelevenítő robotokkal hat nyelven lehet kommunikálni és mindenkivel hajlandók lesznek fényképezőgép elé állni. A mozgó alakokat a csöcsiangi (Zheijang) egyetemen fejlesztették ki, mellükön érintőképernyő lesz és kérdezni lehet őket menetrendről, szolgáltatásokról és egyéb közérdekű információkról. Kettő közülük a sanghaji nemzetközi repülőtéren teljesít majd szolgálatot.

5,28 négyzetkilométerével ez lesz az eddigi legnagyobb területű világkiállítás. A több tízmillió látogatónak mindössze 5 százaléka lesz külföldi, számukra már most könnyített vízumügyintézést ígérnek. Sanghajban 550 ezer szállodai ágy lesz megvetve, a szomszédos településeken további férőhelyekről gondoskodnak.

A város vezetése egy négyezres taxi-flottát állít "hadrendbe", túlnyomó részt Volkswagen Touran típusú gépkocsikkal és természetesen a kapcsolódó szolgáltatásokkal, mint például a közvetlen telefonos rendelés kínai, angol és japán nyelven, más nyelveken pedig tolmács segítségével kérhetnek fuvart a vendégek. 24 órás telefonos ügyfélszolgálat fogadja majd a kritikai észrevételeket, vagy az elveszett tárgyak bejelentését. A panaszokat egy órán belül közvetítik az illetékesekhez és 24 órán belül intézkednek.

A biztonságra szigorúan felügyelnek majd, kiemelten figyelnek a tiltott fegyverhasználat megelőzésére, a robbanószerekre, a nő- és gyermekrablásra, minden fajta szervezett bűnözésre és az illegális pornográfia terjedésének megakadályozására. Hírek szerint egyenruhások sűrű járőrözése mellett a civilek figyelő szemeire is számítani kell.

Sanghaj füstmentes világkiállításra készül, s ennek jegyében már március elején 12-féle nyilvános helyen megtiltották a dohányzást. Így például az iskolákban, a kórházakban, a sportlétesítményekben, tömegközlekedési eszközökön és internet kávézókban tilos rágyújtani. Az expó szervezői tavaly júliusban 200 millió jüanos (29,3 millió dollár) dohányipari cég által felajánlott szponzori ajánlatot utasítottak el.

Ezen kívül Sanghaj és a környező térség szigorú intézkedésekkel igyekszik a jó levegőt, az egészséges környezetet biztosítani az expó hat hónapjára, illetve majd azon túlra is. Ez azt jelenti, hogy a széntüzelésű erőműveket, kazánokat, kemencéket, a bányákat megregulázzák, s más szennyező forrásokat, így a port, a gépjárművek okozta légszennyezést is igyekeznek visszafogni.

A rendezők 192 ország és 52 nemzetközi szervezet részvételével számolnak, s legalább 70 millió látogatóval. A május 1. és október 31. között megrendezésre kerülő 2010-es expó - az eddigi hagyományokhoz híven - kiállítási teret nyújt a világ kimagasló építészeti, műszaki és technológiai eredményeinek.

Ami a most zajló építkezéseket, a pavilonok berendezését illeti, helyszíni információk szerint nem mindenütt haladnak zökkenőmentesen az előkészületek, a kivitelezést néhol kommunikációs probléma nehezíti, másutt szervezési okok miatt nem tudják tartani a határidőket. A magyar pavilon az eredeti ütemterv szerint épül, készültségi foka nagyjából 70 százalékos - tudta meg az MTI tudósítója sanghaji forrásból. A belső önhordó szerkezet elkészült, a szükséges előkészületek megtörténtek ahhoz, hogy legfeljebb két héten belül a helyükre kerüljenek a szükséges - már előre legyártott - installációk, üveg elemek. A főszereplő Gömböc eredeti példányai már úton vannak Sanghajba, míg a nagy kiállítási darab gyártás alatt van, március végére, április elejére készen lesz. Egybehangzó szakmai vélemény szerint a bérelt magyar pavilon felveheti a versenyt az épített pavilonok közül is többel; viszonylag bonyolult technikai megoldásaival, elegáns, egyedi megjelenésével népszerűségre számíthat.

A világkiállítás "főpróbájára" április második felében kerül sor, amikor is különböző napokon 100, 200, illetve 400 ezer embert engednek majd be a területre és tesztelik a kiállítási pavilonokat, a biztonsági készenlétet, az önkéntes szolgálatot, a szolgáltatásokat és a logisztikát. Átlagosan napi 400 ezer látogatóra számítanak, és jelenleg éppen az foglalkoztatja a leginkább a szervezőket, hogy miként lesznek képesek ekkora tömeg egyidejű kezelésére.

Forrás: www.stop.hu