"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Shanghai Világkiállítás: a visszaszámlálás elkezdődött - 2. rész

2010. január 26.

Hegesztők, villany – és vízvezeték szerelők küzdenek azért, hogy a jelenlegi földkupacokkal, téglával és kábelekkel borított területet az Expó álmok mezejévé változtassák, tele feltűnő külsejű nemzeti pavilonnal.

Írta: Pascale Trouillaud, az AFP Hírügynökség tudósítója. Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu Másodközlés esetén kérjük a forrás feltüntetését!

Az angol pavilon olyan, mint egy akrilrudakból álló, óriási labda, a lengyel pavilon – akár egy papírkivágás, a németek pedig szögletes szigorral építkeznek.

A vele szemben lévő francia pavilont neccbe bújtatják, míg Svájc függőszékes drótkötélpályán viszi fel a látogatókat az épület fűvel borított tetejére.

Mindeközben Japán egy lila teknősbékát, Hollandia egy halványsárga tulipánt, Románia egy nagy zöld gömböt, míg Finnország egy fehér edényt választott magáénak.

Mind közül a legnagyobb Kína fő nemzeti pavilonja – egy hatalmas, fordított, messziről látható piros piramis – ami, ahogy Xu mondja: a bölcsességet, a gazdagságot és a harmóniát képviseli.

A kínai Világkiállítás előadó központja, ami úgy néz ki, mint egy repülő csészealj, 18.000 ember befogadására képes.

„Jobb város, jobb élet” – a szervezők bíznak abban, hogy a Shanghai Világkiállítás felhívja a figyelmet a hosszú távú, zöld szemléletű városfejlesztés és az energiatakarékosság fontosságára.

A még befejezetlen Expó Boulevard – on hatalmas, trombita alakú szerkezetek szívják magukba a napfényt, és isszák fel az esővizet, amit a zöld területek öntözésére használnak.

A különálló, kínai Téma Pavilont - amely különböző kiállításoknak ad otthont az Expó ideje alatt – napkollektorokkal borították.

A látogatókat szállító buszok elektromosak, az épületek éjszakai megvilágítását energia – takarékos módon biztosítják.

18 millió jegyet már eladtak a közelgő Világkiállításra – ez meghaladja az előzetes várakozásokat. A szervezők 800.000 – 1.000.000 látogatóra számítanak naponta. A biztonság az, ami miatt a legtöbbet fáj a szervezők feje – jobban, mint a 2008 – as Pekingi Olimpián, hiszen a Világkiállítás hat hónapig tart.

„Néhány napon megpróbáljuk meghúzni a határt a látogatószámban” – mondta Xu, aki a kérdésre, hogy lesznek – e olyan vízum – korlátozások, mint amilyenek a Pekingi Olimpia alatt voltak, hozzátette: „Kína szeretné, ha külföldiek is jönnének".

A várakozások szerint a látogatók 5% - a, legkevesebb 3,5 millió ember külföldi lesz. A francia pavilonnál Frank Serrano marketing igazgató azt mondta: reméli, hogy a látogatók egy tizedét be tudják vonzani.

További képeket talál a nemzeti pavilonokról a „Pavilonok” menüpontban, ahol egyedülálló gyűjteményünkben tehet virtuális sétát.