"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Shanghai Világkiállítás: a visszaszámlálás elkezdődött - 1. rész

2010. január 25.

Kevesebb, mint száz nap van a Shanghai Világkiállítás megnyitójáig. A hatalmas, sáros területen, ahol a pavilonok még messze vannak a befejezéstől, sárga – narancs sisakos munkások hada zsong.

Írta: Pascale Trouillaud, az AFP Hírügynökség tudósítója. Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu Másodközlés esetén kérjük a forrás feltüntetését!

A hivatalnokok azonban azt mondják, jó úton haladnak a hat hónapos esemény előkészületei,ami legalább 70 millió látogatót vonz majd Kína legnagyobb városába május elsejétől.

„Magabiztosságunkat indokolja, hogy nyolc éve dolgozunk ezen” – mondta Xu Bo, a Világkiállításért felelős biztos asszisztense. „A szerkezeti munkálatok 90 százaléka készen van, most a belső munkák következnek”.

Nem egészen két évvel azután, hogy Kína sikeresen megrendezte a Pekingi Olimpiai Játékokat, a 2010 – es Expó új lehetőséget jelent az ázsiai ország számára a világ lenyűgözésére. A szervezők ígérete szerint ez az esemény is rekordokat dönt majd.

Az Expó területe a legnagyobb, amit valaha Világkiállítás rendezésére szántak. Ugyancsak rekord, hogy 192 ország és 50 nemzetközi szervezet vesz részt a rendezvényen, a hatalmas számú, jobbára kínai látogató mellett.

„Az Expó az erő jele, ami számunkra egy nagyon erős jelkép” – mondta Xu az első olyan Világkiállításról, amit fejlődő ország rendez, több, mint 4 milliárd dolláros költségvetésből. Kína emellett 14 milliárd dollárt különített el új gyorsforgalmi utak és metróvonalak építésére, útjavításokra, valamint több Shanghai kerület tatarozására – és ez az összeg még nem tartalmazza a Pudong repülőtér bővítését.

„Shanghai állandó építési terület lett” – mondta. A hatóságok bezártak 272 erősen szennyező gyárat, egy hajógyárat, valamint elköltöztettek 60.000 embert, hogy helyet biztosítsanak a hatalmas Expó területnek a Huangpu folyó két partján.

Ha kíváncsi, hogyan látja a munkálatok haladását az AFP Hírügynökség éles szemű tudósítója, térjen vissza holnap is, cikkünket folytatjuk!