"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Tiszta energiájú járművek az Expo Parkban

2010. január 22.

Egy sorozat tiszta energia felhasználású járművet vesznek használatba a 2010 – es Shanghai Világkiállítás szervezői, hogy elkerüljék a várhatóan 70 millió turista közlekedésével járó jelentős mértékű környezetszennyezést.

A kínai állami televízió (CCTV) tudósítása. Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu. Másodközlés esetén kérjük a forrás feltüntetését!

A károsanyag - kibocsátás helyett ezek a hidrogén hibrid motorok csak egy kis vizet hagynak maguk után. A 11 személy szállítására alkalmas minibusz pedig elektromos meghajtású.

Huang Chengdong, a SAIC Motors üzemanyag cellákért felelős igazgatója elmondta: „Hatalmas lesz a látogatók száma a Világkiállításon. Szükségük lesz közlekedési eszközökre. Ez azt jelenti, hogy ezzel együtt erősödik a légszennyezettség is. Ha nem lennének ezek a tiszta energiájú járművek, a legborulátóbb forgatókönyv szerint a tiszta égboltot se lehetne látni az Expó Park környékén.”

Mintegy 450 károsanyag - kibocsátás mentes autó és busz közlekedik a Világkiállítás területén a hat hónapos esemény ideje alatt.

A műszaki szakemberek véleménye szerint míg ezek a járművek nem termelnek szén – dioxidot, hagyományos társaik egy – kétszáz gramm szén – dioxidot is kibocsátanak minden egyes megtett kilométer alatt.

„Ahogy itt a vezérlőpanelen is látható, ezek az autók nem használnak benzint, csak hidrogént. A Világkiállítás ideje alatt tíz ilyen jármű szállítja a VIP személyeket. Akár hiszi, akár nem, ugyanúgy kell vezetni őket, mint egy hagyományos autót” – fogalmazott egyikük. Néhány autón egyéb változtatások is szükségesek voltak, így komoly igénybevételnek lesznek kitéve az esemény alatt.

Gan Pin, a SAIC Motors új divíziójának igazgatója elmondta: „az expó ideje alatt minden járműnek 2 – 300 kilométert kell megtennie naponta, az elektromos buszok azonban csak száz kilométert tudnak megtenni egy töltéssel. Emiatt minden töltőállomásnál robotokat helyezünk üzembe, amelyek tíz percen belül kicserélik az akkumulátort, és a busz mehet is tovább. Ez sokkal gyorsabb, mint a töltés.

Tíz nap múlva, mire a Világkiállítás megnyílik, összesen ezer új energiájú járművet állítanak forgalomba.

A szervezők ígéretet tettek, hogy az Expó Parkban egyáltalán nem használnak hagyományos belső égésű motorral hajtott járműveket, és a környező területeken is igyekeznek csökkenteni a károsanyag - kibocsátást.