"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Összefogás az USA Pavilonért- 2. rész

2010. január 6.

Mrs. Bagley nem más, mint Smith Bagleynek, az R. J. Reynolds vagyon örökösének, Bill Clinton elnöksége alatti portugál nagykövetének felesége. Hillary őt tette meg a nemzetközi kapcsolatok képviselőjének, aminek lényege a magánszférában való nyilvános pénzgyűjtés.

Mark Lander, a New York Times washingtoni és David Barboza shanghai tudósítóinak jelentése.
Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu. Másodközlés esetén kérjük a forrás feltüntetését!


Mr. Villareal pedig, a jó kapcsolatokkal rendelkező San Antonio – beli ügyvéd a Clinton házaspár mindkét tagjának, Al Gore elnökhelyettesnek és John Kerry Senátornak egyaránt korteskedett. Júliusban Hillary az expo biztosi pozíció betöltésére kérte fel őt.

Ezen felül a külügyminiszter asszony összehívott egy konferenciát a tíz legnagyobb amerikai cég vezetője számára. A Chevros, a Pepsi és a General Electric egyaránt 5 millió dollárral járult hozzá a projekthez. Indra K. Nooyi, a Pepsi vezérigazgatója más vezérigazgatókat is meghívott.

Mrs. Bagley és Mr. Villareal ugyancsak felcsapta névjegykártyatartóját és kínai kapcsolatokkal rendelkező vállalatokat hívott meg.

Néhány szóba jöhető cég, például bankok kiestek, ugyanis ők a gazdasági válság miatt a stabil helyzetük megőrzése érdekében kapott kormányzati pénzeket használtak a gazdálkodásukban, amit az első részben már említett szövetségi törvény miatt nem használhattak fel a világkiállítás támogatására.

„A hazafiság – érvvel indítottunk” – mondta Kris M. Baldreston, Mrs. Bagley helyettese. „A második menetben a kereskedelmi diplomáciával hozakodtunk elő. Hirtelen minden cég megértette, hogy ez jó lesz nekik.”

Fred Wertheimer jogász, a közpénz felhasználás szigorúbb ellenőrzésének szószólója kijelentette: elégedett azzal, ahogyan a külügyminisztérium kezelte ezt a nehéz helyzetet.

Hillary Clinton – miközben egyénileg nem kérhetett adományokat – novemberben, az expo területén tett látogatása alkalmával támogatókkal találkozott. A miniszter asszony politikai lövészárokban szerzett tapasztalata változást hozott, ahogy Mr. Villareal fogalmazott: „Rajta kívül egyetlen politikusnak sincs ilyen széles kapcsolati tőkéje”.

Hillary pedig azt mondta, hogy erre a projektre sokkal felemelőbb volt pénzt gyűjtenie, mint arra, hogy visszafizesse az elnökválasztási kampány során felhalmozott adósságát. „Úgy tűnik, sokkal jobb vagyok a mások számára való pénzgyűjtésben, mintha azt saját magamért tenném” – mondta.