"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Összefogás az USA Pavilonért - 1. rész

2010. január 5.

Hillary Rodham Clinton amerikai külügyminiszter novemberben Shanghaiban, az épülő Világkiállítás területén.

Mark Lander, a New York Times washingtoni és David Barboza shanghai tudósítóinak jelentése. Fotó: Philippe Lopez/Agence France Presse – Getty Images.
Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu. Másodközlés esetén kérjük a forrás feltüntetését!


A külügyminiszteri kinevezését megelőző utolsó zaklatott héten Hillary Rodham Clinton megjelent Bon Jovi jótékonysági koncertjén, amelyet abból a célból adott az énekes, hogy kisegítse a sikertelen elnökválasztási kampányban jelentős adósságot felhalmozott Hillaryt.

A külügyminisztériumba történő megérkezését követően azonban a demokrata politikusnak hamarosan újra pénzt kell gyűjtenie. Ez alkalommal nem saját, hanem az Amerikai Egyesült Államok kampányára kell a pénz: a Shanghai Világkiállításra szánt amerikai nemzeti pavilon megépítése ugyanis 61 millió dollárba kerül.

A szövetségi jog szerint közpénzt nem használhatnak fel ilyen célra, Mrs. Clinton pedig szövetségi hivatalnokként nem kérhet magánadományokat. Egyeztetett tehát a külügyminisztérium jogászaival, mit tehet törvényesen a projekt támogatása érdekében, majd a Clinton – támogatók nagy múltú hálózatához fordult, akik alig kilenc hónap alatt 54 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Olyan dollármilliós forgalmú cégek, mint a Pepsi, a General Eletric, vagy a Chevron és más amerikai cégek azon vannak, hogy egy ragyogó, 5.574 négyzetméteres pavilont építsenek a május elsejétől október végéig tartó világkiállításra.

A tény, hogy egy diplomata pénzt kér, nyugtalanította a kormányzat jogászait.

Az Államok első külügyminiszterére utalva az egyik ügyvéd meg is kérdezte: „Vajon Thomas Jefferson is ezt tette volna?” A szabályok ugyanis rendkívül szigorúak: a pavilon népszerűsítése megengedett, az e célra való pénzgyűjtés azonban a politikusok számára tilos.

A megszorítások és a nehéz gazdasági helyzet ellenére Hillary közel jár 61 millió dolláros célja eléréséhez. Nyilvánvalóan büszke az erőfeszítéseire, amit annak érdekében tett, hogy ne szenvedjenek törést a kínai – amerikai kapcsolatok.

Abban az évben, amelyben főként azért fáradozott, hogy bizonyítsa lojalitását az Obama csapat felé, ez a kampány jól mutatja politikai erejét.

„Sok ember számára rémisztő lenne már maga az ötlet is, hogy több, mint ötven millió dollár összegyűjtésére vállalkozzon” – mondta Mrs. Clinton egy interjúban. „Talán mert a múltban annyi pénz összegyűjtésében vettem részt, engem nem riasztott meg a dolog. Tudtam azonban, hogy a jelen körülmények között nehéz dolgom lesz.”

A legtöbben a Bush kormányzat vége felé közeledve úgy gondolták, hogy egy nemzeti pavilon építésére halálra ítélt terv. A nemzetközi válság, a Pekingi Olimpiai játékok időbeli közelsége és a külügyminisztérium felemás hozzáállása kevés pénzt vagy támogatást adott az USA pavilon megvalósításának céljával létrehozott nonprofit szervezetnek.

„Van egyfajta kiábrándultság az amerikaiakban a világkiállításokat illetően” – mondta Nick Winslow, a Warner Brothers korábbi igazgatója, az amerikai pavilon elnöke.

Időközben letelt a jelentkezési határidő, a kínaiak azonban előteremtették a pénzt, hogy az USA megkezdhesse a műszaki munkálatokat a pavilonon. Jimmy Carter korábbi amerikai elnöknek is felvetették a témát tavaly januári kínai látogatásán.

Hillary Clinton belépésével felgyorsultak az események. Tavaly februárban tette meg első látogatását Pekingbe, ahol szenvedélyesen beszélt a kereskedelemről, az éghajlatváltozásról és az észak – koreai nukleáris fenyegetésről. Eközben eljutott hozzá a szóbeszéd, milyen rosszul venné ki magát, ha az Egyesült Államok nem jelenne megy az expón.

A kínaiak számára a világkiállítás legalább olyan fontos, mint amilyen az Olimpia volt. Shanghai 45 milliárd dollárt költ a város átalakítására – még annál is többet, mint amennyit Peking fordított az olimpiai játékok megrendezésére. Csaknem 200 ország jelezte részvételét, mindössze a parányi Andorra és az USA látszott potenciális távolmaradónak.

„Meglepett, mennyire kevés figyelmet fordítottak erre” – mondta Hillary. „Mindenki tudja, hogy Kína nagyon erőteljes játékos lesz a XXI. században. Van egy kiállításuk, amely egyfajta bemutató, ahol az országok közzétehetik eredményeiket. Mi nem vagyunk ott? Milyen üzenet ez?”

A politikus elmondta: volt, hogy úgy érezte, sosem ér véget az adománygyűjtés, azonban mindig emlékeztette magát a kínai szervezőknek tett ígéretére, miszerint összegyűjti a szükséges összeget. a külügyminisztériumban kevés támogatást kapott, ezért a Clinton család két jelentős támogatójához Elizabeth F. Bagleyhez és Jose H. Villarealhoz fordult.

Ha kíváncsi, hogyan sikerült összegyűjteni a Shanghai megjelenéshez szükséges összeget, térjen vissza holnap is, cikkünket folytatjuk!