"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Sanghajban Magyarországot próbálják eladni

2009. december 19.

„Magyarország jó hely, gyere el hozzánk!". Ennek az üzenetnek a felismertetésére vállalkoznak a sanghaji világkiállítás magyar szervezői és kivitelezői a magyar pavilon berendezésével, díszleteivel és a tartalmi elemekkel – mondta Huszty András, a világkiállítás magyar szekciójának főbiztosa.

(EchoTv.hu/MTI) A főbiztos a 2010. évi sanghaji expó magyar pavilonja belső munkálatainak megindítása alkalmából érkezett Kínába.
Kifejtette: a jövő évi expó nem egy „nagy BNV” lesz, és dacára annak, hogy van egy jelmondata, a „jobb város, jobb élet”, nem a tematikus világkiállítások sorába tartozik, hanem a hathónapos általános expók egyike lesz.

Biztosra vehető, hogy az eddigi legnagyobb résztvevői létszámmal rendezik meg, 192 ország és 50 nemzetközi szervezet lesz jelen és legalább 70 millió érdeklődőt várnak.

„A 70 millióból mintegy 65 millió lesz a kínai látogató” – mondta Huszty András, aki szerint ennek megfelelően mind a külső megjelenést, mind a programokat illetően olyan megoldásokat kellett találni, amelyek „kínaiul” is szólnak a publikumhoz. Az ezer négyzetméteres – mintegy 700 négyzetméter kiállítási területű – bérelt, a kivitelezést megnyert magyar pályázó által „felöltöztetett” pavilon központi szereplője a tudományos világszenzáció, a három méter hosszú és két méter széles krómacélból készülő Gömböc lesz. A mennyezetből 800 darab függő rúd „hullik majd alá”, egy részük mozogni fog és világítani, végükben hangszóró és lámpa lesz. A mozgó „erdő” a hang- és fényhatással együttesen nyugalmat árasztó atmoszférát fog sugallni – ígérik a tervezők. Azért, hogy a megálmodott elképzelést valóban sikerüljön megvalósítani, kiderült, hogy a könnyűszerkezetes épületet egy külön acélszerkezettel kell „kibélelni”, mert csak így válik biztonságossá az alumínium függők felszerelése. A pavilonban különböző kulturális programok lesznek; kiállítások, zenei, művészeti programok váltják majd egymást. Elhozzák Robert Capa, a 20 század kiemelkedő fotóművészének alkotásait, eljön a Szegedi Kortárs Balett, fellép az ExperiDance is, és a magyar rajzfilm is bemutatkozik.

A világkiállítás 2010. augusztus 22-én Magyarországról fog szólni, de a magyar nap mellett Európának is jut egy nap; május 9. Ekkor ugyancsak külön lehetőséget kap az ország a bemutatkozásra. Az expó helyszínén kívüli magyar vonatkozású program lesz a Hudec túra, aminek során az érdeklődők buszra ülhetnek és megismerkedhetnek a Hudec László neves magyar építész tervei alapján az 1920-as, 1930-as években készült, máig nevezetes épületekkel. A kínai sajtóban napvilágot látott kezdeményezés kapcsán, ami szerint Magyarország támogatja néhány Hudec-ház felújítását, Huszty András elmondta: ennek részleteiről a kulturális örökségvédelmi szakintézmények állapodnak meg, a magyar hozzájárulás összegét nem ismeri, de megjegyezte, hogy az nem terheli az expó keretét. A magyar pavilon körülbelül 400 ember egyidejű jelenlétét bírja el, napi 16 órát lesz nyitva. Az expó szervezői októberben jelentették be, hogy a próbaüzem már áprilisban megkezdődik, erre az időszakra is fognak jegyeket árusítani.

A műszaki próbán túl a szervezők azt is szeretnék tesztelni, hogy mennyire lesz terhelhető a világkiállítás, ezért lesznek napok, amikor százezer, 200 ezer és amikor 400 ezer embert engednek be egyszerre. Becslések szerint egy látogató egy pavilonban hozzávetőlegesen 10 percet fog tartózkodni. Vannak olyan számítások is, amellyek szerint a kínai pavilont – a tényleges fizikai korlátok és a VIP vendégekhez kapcsolódó lezárások miatt – a kínai látogatók legfeljebb öt százalékának lesz majd lehetősége belülről megnézni.

Forrás: www.echotv.hu