"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Dánia valódi tengeri utazást tervez

2009. december 1.

Dánia egymillió liter tengervizet szállít a koppenhágai kikötőből a 2010 – es Shanghai Világkiállításra épülő dán pavilon medencéje számára – jelentette be a pavilon főépítésze.

A víz megfelelő környezetet teremt Dánia nemzeti büszkeségének, a Kis Hablány szobrának, amelyet ugyancsak elszállítanak a kiállításra. Az akcióval azt demonstrálják milyen hatékonyan tisztították meg a tengervizet: Koppenhága kikötője húsz évvel ezelőtt még ipari hulladékokkal szennyezett volt, ma azonban akár úszni is lehet benne.


Dánia háromezer négyzetméter alapterületű pavilonja acélszerkezetének építését vasárnap fejezték be. A nyitott tetejű pavilon közepén elhelyezkedő medence 4-5 méter mély lesz, külsejében pedig emlékeztet majd a Kis Hableánynak otthont adó koppenhágai kikötőre – mondta a Shanghai Daily - nek Bjarke Ingels főépítész, aki hozzátette: A gyerekeknek egy sekélyebb medencét is építenek.

A pavilon látogatói leülhetnek a medence szélére és belelógathatják lábukat a vízbe – akárcsak a dánok teszik a koppenhágai kikötőben – mondta Ingels. A víz tisztaságáról a 184 napos kiállítás alatt egy víztisztító berendezés gondoskodik.

A dupla spirál alakzatú pavilonban gyalogos és kerékpár utakon közlekedhetnek a látogatók két rámpán a 12 méter magas épület tetejéig és onnan vissza. A medence a pavilon közepén lesz. A dánok 300 ingyen használható kerékpárral is kedveskednek a látogatóknak a rendezvény ideje alatt.

Koppenhága tiszta vizű kikötőjének és a városi kerékpárok bemutatásával a látogatók megtapasztalhatják a dán fenntartható életszemléletet – mondta Troels Lund Poulsen dán környezetvédelmi miniszter a pavilon bemutatásakor tartott ünnepségen.

A Kis Hableány szobrát az Expo ideje alatt Ai Weiwei kínai művész alkotása helyettesíti Koppenhágában.