"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A MeH szerződést kötött a Genexpóval

2009. november 13.

(napi.hu) A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a tervezettnél ugyan később, de október 29-én aláírta a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére, üzemeltetésére, a kulturális programok megszervezésére, valamint a sajtó- és pr-tevékenység ellátására szóló, 2,6 milliárd forint értékű keretszerződést a Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.-vel - derül ki a TED (Tenders Electronic Daily) adatbázisban közzétett közbeszerzési tájékoztatóból. (Az összeg nagyobbik részét Kínában költik el, így az nem tartalmaz 25 százalékos áfát, míg a kisebbik, Magyarországon teljesülő rész igen, a pontos összeget így nem lehetett a szerződésben meghatározni.)

A márciusban kiírt közbeszerzési eljárást egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a 2008 októberében bejegyzett Genexpo 2010 Hungary, amely jelenleg a hongkongi székhelyű Genexpo 2010 Limited többségi, valamint az Expo Trade Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonában van - derül ki a cégbírósági adatokból. Az Expo Trade a Locomotiv Travel Utazási Iroda Kft. érdekeltsége (a cégben 2002 és 2007 között üzletrésszel rendelkezett a Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. is), amelynek Dégen István, a Genexpo 2010 Hungary ügyvezetője a többségi, valamint a Tensi Tours Kft. és a Tengerjáró Idegenforgalmi Kft. a kisebbségi tulajdonosa. Dégen a Heti Válasz korábbi cikke szerint a nyolcvanas években az Elnöki Tanács munkatársaként a rendszer sajtóirányításának meghatározó alakja volt, a rendszerváltás után többek közt a Reform Rt. igazgatótanácsának elnöke, az Ipari Minisztérium kabinetfőnöke, majd a Hungexpo vezérigazgató-helyettese volt. A hvg.hu információi szerint Dégen 1977-től 1987-ig a Belügyminisztérium III/1-es csoportfőnökségének szigorúan titkos tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel és elhárítással foglalkozott.(Kattintson ide,ha többet szeretne tudni Dégen Istvánról )

A magyar pavilon üzemeltetésére kiírt tenderen nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelniük a pályázóknak, a három jelentkező közül két társaság, a Heti Válasz információi szerint a Fidesz közelinek tartott Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft., valamint a zaragozai világkiállítás magyar pavilonját üzemeltető Mac-Line Hungary Kft. is elvérzett az első szakaszban és nem jutott be a második fordulóba. Végül csak a Genexpo 2010 Hungary nyújtott be ajánlatot. A pályázóknak rendelkezniük kellett kulturális rendezvényszervezésre, kiállítási tér létrehozására és üzemeltetésére, a rendezvényhez kapcsolódóan kommunikációs referenciával, továbbá 2006-2008 között évi legalább nettó hárommillió eurós forgalommal. A szakmai kritériumok között szerepelt, hogy a pályázók mutassanak fel összesen két nemzetközi, azaz legalább 30 országban meghirdetett, Kína területén megszervezett kiállítás vagy vásár építésére és üzemeltetésére vonatkozó referenciát, rendezvényenként legalább nettó 1,5 millió euró ellenszolgáltatási díjjal vagy 1000 négyzetméteres kiállítási térrel.

Kattintson a képre!

A nyertes Genexpo referenciáival kapcsolatban a kormányzattól független portálként működő vilagkiallitas.hu fogalmazta meg kételyeit. A honlap hongkongi forrására hivatkozva azt írja, hogy a Genexpo 2010 Limited alapítása csak néhány hónappal előzte meg a magyarországi vállalatét, 2008 júliusában jegyezték be; székhelyét egy off-shore és külföldi cégekre szakosodott vállalat biztosítja, de az irodaházban, illetve telefonon sem tudták elérni a társaságot.

(A hongkongi cégnyilvántartás adatlapja letölthető itt >>kattintson ide! )

A vilagkiallitas.hu kérdésére, hogy a tavaly alapított cég hogyan tud ilyen referenciákat igazolni, a Kormányszóvivői Iroda azt a tájékoztatást adta, hogy más, úgynevezett erőforrást biztosító szervezet mutatta be az alkalmasságot igazoló dokumentumokat. Hogy ez milyen szervezet, a közbeszerzési tájékoztatóból nem derül ki, és alvállalkozókat sem jelöltek meg a hirdetményben, akiket be kívánnak vonni a szerződés teljesítéséhez.

A MeH magyar részvételre létrehozott honlapján (expo2010.hu) még nem olvashatók friss információk a 169 nap múlva kezdődő világkiállítás magyar pavilonjáról, a programokról és a résztvevőkről. A 2010. május 1. és október 31. között, Jobb város, jobb élet szlogennel megrendezendő expóra mintegy 70 millió látogatót várnak, a kiállítók (országok és vállalatok) száma a jelentkezések alapján már meghaladja a 240-et. A kínai szervezők a pekingi olimpiánál is többet, 45 milliárd dollárt terveznek költeni a kiállításhoz kapcsolódó beruházásokra. Az ezer négyzetméteres magyar pavilont az erre kiírt tervpályázat második helyezettje, Lévai Tamás tervezheti meg, a magyarok által megalkotott új geometriai forma, a csak egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkező Gömböc szellemisége mentén.

A Gömböc és a stabil pontba visszatérés Huszty András, a részvételt koordináló miniszterelnöki megbízott szerint jól reprezentálhatja a magyarok felfedezőképességét, innovativitását, tudását és mindig talpra állni akarását. Lévaival a pavilon építészeti-műszaki terveinek elkészítésére és a tervezői művezetés ellátására 40 millió forint értékű szerződést kötött a MeH. A magyar állam bérli majd a pavilont, amelynek 2010. március 15-ig kell elkészülnie, a Genexpo felügyeletével. A pavilonoknak a fenntartható fejlődés jegyében újrahasznosítható anyagból kell készülniük. A magyar helyszínen farudak segítségével alkotnak majd „háromdimenziós mátrixot”. A farudak negatívként üregeket formáznak, a középpontban egy óriás Gömböcöt is felfüggesztenének.

Domokos Erika

Forrás: www.napi.hu