"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Megújuló energiák? Nem téma!

2009. november 9.

Megdöbbentő tényt közölt a Kormányszóvivői Iroda szerkesztőségünk kérdésére: a 2010 – es Shanghai Világkiállításra épülő magyar „pavilonnak nem témája a megújuló energiák/technológiák felvonultatása”. Kérdés ezek után, mit keres egyáltalán Magyarország azon az Expón, amelynek témája a fenntartható fejlődés, a környezetbarát várospolitika, szlogenje pedig: „Jobb város, jobb élet” .

Gerhard Ákos, a politikailag független, Kína - szakértők által üzemeltetett www.vilagkiallitas.hu főszerkesztője már 2008. januárjában, az InfoRádiónak adott interjúban kifejtette: bízik abban, hogy nem a hagyományos gulyás, csikós, matyó hímzés, puli elemekre épül a magyar részvétel.


Ehhez képest aggodalomra ad okot, hogy Huszty András miniszterelnöki megbízott már a győztes látványterv bemutatásakor a pavilon egyik attrakciójaként a lángost emlegette: „tejfölt nem adunk hozzá, de fokhagymát igen”. Emellett a Kormányszóvivői Iroda is azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy „a hangsúly jövőre is az országimázson, a magyar pavilon esetében a hungarikumokon lesz”.

Nem lebecsülve a hungarikumokat - melyek közt ott találjuk Bartók Bélát éppúgy, mint a tiszai halászlevet vagy a Halotti Beszédet - a 2010 – es expó remek alkalom lett volna az unalomig ismételt, hagyományos tematikától való elrugaszkodásra. A kormány nem kevés pénzt: 3,29 milliárd forintot költ a 2010 – es Shanghai Világkiállításon való magyar részvételre , ebből 2,5 milliárdot kifejezetten a magyar pavilon berendezésére és fenntartására.

Ekkora büdzséből egy tematikus világkiállításon meg lehetett volna mutatni valamit a XXI. századi magyar innovációból: friss, környezetbarát ötleteket, sajátos magyar technikákat az élhető város megteremtésére.

Nem ez az azonban egyetlen probléma a magyar pavilonnal kapcsolatban. Ahogy azt a Heti Válasz korábban megírta, a pavilon üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a Genexpo 2010 Kft., melynek ügyvezetője a pártállam idején D24 fedőnéven, a III/1 – es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként tevékenykedő Dégen István. A cég többségi tulajdonosa egy, az adóparadicsomként közismert Hongkongban bejegyzett társaság, amelynek pekingi ügyvezetőjének bejelentett lakcímén legutóbb egy utazási iroda jelentkezett be, ahol Lou úrról nem is hallottak. E cég magyar leányvállalata, a Genexpo 2010 Hungary Kft. a hivatalos tájékoztatás szerint mindenben megfelel a közbeszerzési eljárásban megfogalmazott követelményeknek.

A Genexpo 2010 Kft – nél a magyar pavilon témáját firtató kérdéseinket minden esetben elhárították, a Kormányszóvivői Iroda pedig a kínai féllel való szerződéskötés megtörténtére hivatkozva halogatta a válaszadást. Úgy tudjuk, az eredetileg tervezett júliusi időpont helyett a szerződést még mindig nem írta alá a miniszterelnöki megbízott. A több hónapos csúszást nem indokolta a Kormányszóvivői Iroda, annyit azonban közöltek: a pavilon átadási határideje 2010. március 15.

Kép forrása: www.umvp.eu >> Illusztráció