"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Shanghai Világkiállítás: a jelen utópiája, a jövő valósága

2009. október 28.

Az intelligens, elektromos autók hangtalanul suhannak a dugó- és balesetmentes, kommunikáló utakon. A városokban kristálytiszta a levegő és az ivóvíz. A pöfékelő gyárkémények helyén szélkerekek forognak. Az épületek tetejét cserép helyett napelemek és napkollektorok borítják. Az esővizes öntözésnek köszönhetően, a városokat buja, zöld növényzet díszíti. Klímaberendezések helyett a házak falait a bennük keringő folyóvíz hűti. Nem Verne-regényből idéztünk – 2030-ra mindez valóság lehet.

Újrahasznosítható pavilonok

A fenntartható fejlődés jegyében 2010. május elseje és október 31. között sorra kerülő Shanghai Világkiállítás 242 résztvevője – 192 ország és 50 nemzetközi szervezet – azt mutatja be, hogyan válhatnak valóra az első olvasatra álomszerűnek ható elképzelések.

A leglátványosabb megoldást az építészek kínálják, akik újrahasznosítható anyagokból tervezték meg a megújuló energiaforrásokkal üzemeltetett pavilonokat.
A fából, fémből üvegből, vesszőből vagy éppen gyantából készült épületek nem pusztán szemet gyönyörködtetőek: egy részük szétszedhető és később újra felépíthető, mások pedig természetes anyaguk miatt, rövid időn belül, környezetszennyezés nélkül lebomlanak. A civil kezdeményezéssel működtetett, politikailag független www.vilagkiallitas.hu oldal egyedülálló gyűjteményéből szemezgettünk.

A hétezer négyzetméter területű spanyol pavilont a kínai és spanyol kézműves hagyományok ihlették. A homlokzatot fűzfavesszővel fedik, míg az épület többi része újrahasznosítható anyagokból: bambuszból és áttetsző papírból készül.

Taiwan a spanyolnál csak méretében szerényebb pavilonja elképesztő látványelemeket vonultat fel 658 négyzetméteren. Az átlátszó kocka közepén elhelyezett medence felett egy 12 méter átmérőjű gömb lebeg, amelynek köpenyére a sziget hegyeinek és tavainak képét vetítik. A belsejében színházteremnek otthont adó gömb felszínére vetített képek tükröződnek az alatta lévő medence vizében, és kívülről is látszanak.

A helyi cégek bemutatkozására lehetőséget adó közös Shanghai pavilon anyaga sem mindennapi: használt polikarbonát CD-tokokból álló rudakból készült, így a világkiállítás után szétszedhető és újrahasznosítható az egész szerkezet. A műanyag falban elhelyezett LED fényforrásoknak köszönhetően, a nappal áttetsző pavilon éjjel ezer színben pompázik, de látványos megoldás lesz az épületben esővízből előállított mesterséges köd is....

Gerhard-Kotroczó Ágnes

(Részlet. A cikk teljes terjedelemben elolvasható : Ma & Holnap folyóirat IX. évfolyam 5. szám)