"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Zöld buszok az Expón

2009. szeptember 22.

Zéró káros anyag kibocsátású járműveket üzemelnek be jövőre a Világkiállításon, amelyek az esemény után a városi tömegközlekedésben kapnak szerepet. Az emberek a legfejlettebb technológiákat és zöld ötleteket láthatják megvalósulni jövőre, nem csupán a pavilonokban a Shanghai Világkiállításon, hanem kívül, az utakon is – adta hírül keddi számában a Shanghai Daily.

A Világkiállítás 5,28 négyzetkilométeres területén a mintegy kétszáz pavilon között több, mint ötszáz megújuló energiaforrásokat felhasználó, zéró káros anyag kibocsátású jármű szállítja a látogatókat.

Az Expo témája a „Jobb város, jobb élet”, néhányan azonban a tudomány és gazdaság olimpiájaként emlegetik. Ma, az Autómentes Világnapon a szervezők hivatalosan is bejelentik a Világkiállításon való közlekedési tervek részleteit.

A zöld energiájú járművek használata az Expón magába foglalja a zéró káros anyag kibocsátású szuper kondenzátoros, az üzemanyag cellás és az elektromos buszok használatát – mondta Gan Pin, a SAIC, mint a világkiállítás nemzetközi partnere új energia részlegének vezetője.

Körülbelül 36 szuper kondenzátoros és 300 elektromos busz szállítja ingyenes járatok keretében a látogatókat. A szuper kondenzátoros buszok előnyei közé tartozik a nagy teljesítmény, a hosszú élettartam és a gyors feltöltés.

Elektromos árammal a működtetés költsége 100 kilométerre vetítve mindössze 70 yuan (1.877 Ft), míg a hagyományos üzemanyaggal működtetett járművek üzemeltetése 200 yuanba (5.363 Ft) kerül ugyanekkora távon. Az elektromos buszok a szuper kondenzátor és az üzemanyag cellás technológiát egyaránt használják.

A buszok működtetéséhez szükséges elemeket az Expo területén belül, az állomásokon cserélik. A mechanikus karok tíz perc alatt, automatikusan cserélik az elemeket az egyes buszmegállókban. A munkafolyamatot a látogatók is megtekinthetik.

Lesz körülbelül száz hidrogén üzemanyag cellával üzemeltetett nyolcüléses túrabusz is, amelyek olyanok lesznek, mint a nagy golfautók. Ezek a pavilonokat összekötő, magasan épített gyalogutakon is tudnak majd közlekedni, ezért a szolgáltatásért azonban fizetni kell.

A VIP vendégeket 90 másik hidrogén üzemanyag cellás autó szállítja a Világkiállítás területén. Ezek a járművek csendesek és szén – dioxid kibocsátástól mentesek. Hidrogén és oxigén vegyítésével nyerik az energiát és mindössze vizet bocsátanak ki.

Ötszáz alacsony káros anyag kibocsátású jármű, a többi közt hibrid buszok is közlekednek majd a Világkiállítás területén.

Az esemény után a legtöbb új energiájú buszt a városi tömegközlekedésben használják tovább. 2018 – ra a világ járműveinek több, mint egyötöde zöld energiákat használ majd – bocsátotta előre Hu Maiyuan, a SAIC elnöke.