"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Megállíthatatlan a 75 éves biciklis

2009. július 27.

Több mint 105.000 kilométert tekert kerékpárján keresztül - kasul Kínán a 75 éves Zhu Junxian, aki július 17 - én éppen egy újabb túrájáról tért vissza, amelynek keretében Tibetbe kerekezett.

Akkor is roppant elfoglalt volt, amikor a Shanghai Daily újságírója pénteken meglátogatta őt: az útja során kapott szép emlékeket, ajándékokat és jókívánságokat rendezte naplóba.

Bár a háta kissé hajlott, Zhu még mindig vékony és igencsak fitt.

A már visszavonult egykori bíró beszédes és meggyőző volt. „Sosem éreztem magam magányosnak utazásaim során” – mondta, miközben megmutatott néhány ajándékot, köztük egy kalligráfiai munkát, amely „varázslatos öregembernek” nevezi őt.

„Az emberek rendkívül kedvesen kezeltek. Mindig szereztek ingyen szállást és adtak vizet meg gyümölcsöt. Néhányukkal össze is barátkoztam.” – idézte fel az út történéseit Zhu, aki tavaly a Pekingi Olimpiai játékok legidősebb fáklyahordozója volt a Shanghai szakaszon.

Zhu áprilisban ötödik alkalommal indult 5000 kilométeres kerékpártúrára az Expo területéről Tibetbe. Célja a 2010 – es Shanghai Világkiállítás népszerűsítése volt. Expo emblémákat, zászlókat és másfél méter magas Haibao kabala figurákat cipelt magával hogy útja során reklámozza az eseményt.

23 helyszínen, köztük a regionális fővárosban Lhasaban, a Potala palotánál hagyott ott Haibaokat. Mint mondta, nagyon büszkévé tette, hogy tibetiek ezrei látogatták meg és fényképezkedtek a figurákkal naponta. Zhu azt is elmesélte, hogy sok vidéki ember, aki nem kísérte figyelemmel a Világkiállítás történéseit, arról kérdezte őt, hogy Haibao állat –e. Ő azonban mindig türelmesen válaszolt valamennyi kérdésre.

„Sok tibetinek nem lesz lehetősége arra, hogy eljusson a 2010 – es Shanghai Világkiállításra. Segíteni szeretnék nekik abban, hogy minél többet tudjanak meg a rendezvényről.” – fejtegette Zhu.

Zhu elmesélte, hogy még a koreai háború alatt, körülbelül hat évtizeddel ezelőtt kezdett kerékpározni. Miután a háború véget ért, néhány katona azt mondta: vonattal Pekingbe utaznak, hogy leróják tiszteletüket Mao Zedong (Mao Ce – Tung) vezér előtt. Nem úgy Zhu, aki úgy döntött, biciklivel teszi meg a nagy utat szülővárosából, Shanghaiból Pekingbe.

Ez a kívánsága azonban 1995-ös visszavonulásáig nem teljesülhetett. Nyugalmazása után azonban minden tartományba, független régióba és nagyobb önkormányzathoz elkerekezett.

Forrás:english.eastday.com