"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A spanyol pavilon - 1. rész

2009. július 14.

A katalán EMBT mérnöke, Miralles-Tagliabue által vezetett tervezői csapat építi meg a 2010-es Shanghai Világkiállítás egyik legnagyobbikának számító spanyol pavilont. A pavilont három részes cikksorozatban részletesen bemutatjuk.

A hétezer négyzetmétert áthidaló teret az „élhető terek” tematika mentén osztják részekre. A pavilon megjelenését a kínai és spanyol kézműves hagyományokra emlékeztető fonott kosarak ihlették. A pavilon homlokzatát fűzfavesszővel fedik, míg az épület többi része fenntartható anyagokból készül, a többi közt bambuszból és áttetsző papírból, amit egy bonyolult panelrendszerre rögzítenek.

A Spanyol városok közül Madrid, Bilbao, Santiago de Compostela, Zaragoza és Barcelona mutatkozik be a pavilonban. Tavaly májusban, a kivitelezés kezdetekor Carlos Blasco, Spanyolország kínai nagykövete azt mondta: „a célunk megmutatni a látogatóknak, hogy Spanyolország olyan hely, ahol a hagyomány és a modernitás minden értelemben egymás mellett él”.

Madrid városa a 15 résztvevő egyikeként megkapta az „Area of Best Urban Practices” díját. Az elismeréssel azokat jutalmazzák, akik a legjobban közvetítik a Világkiállítás „Jobb város, jobb élet”, más szóval az élhető városfejlesztés mottóját. Ebből az okból Madrid lehetőséget kapott arra, hogy saját pavilonban mutatkozhasson be.

A 25 millió amerikai dolláros összköltségvetésből épülő pavilon projektjét 18 vezető nemzetközi spanyol építész vállalat terve közül választották ki.

Benedette Tagliabue vezető építész megpróbálta elkerülni a hagyományos, dobozszerű megvalósítást. Ehelyett nagy udvarokat tervezett, amelyek biztosítják a látogatók szabad áramlását.

A pavilonban három fő téma köré szervezik a kiállítást amelyek a város kialakulásától szüleink városán át a jövő városáig mutatják be az aktuális változásokat.

A nemzetközi pénzügyi válság miatt Spanyolország csökkentette a Világkiállításra szánt költségvetését. Mindemellett az ország változatlanul tematikus tevékenységek intenzív tárházát vonultatja fel, a többi közt festményekből álló kiállításokat és flamenco koncerteket. A pavilon tartalmának bemutatásával Spanyolország három filmrendezőt bízott meg: Bigas Lunat, Basilio Martín Patinot valamint Isabel Coixet.

Kíváncsi, mi lesz pontosan a spanyol pavilonban? Térjen vissza holnap is, cikkünket folytatjuk!

Forrás: china-breafing.com