"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar pavilon - titkok kamrája

2009. július 6.

Titkolózik a magyar pavilonnal kapcsolatban Genexpo 2010 Hungary Kft. A www.vilagkiallitas.hu cikksorozatot szentelne a Shanghai Világkiállításra szánt fenntartható technológiák és a pavilonban használt környezetbarát építési módszerek bemutatásának, Dégen István ügyvezetőt azonban több alkalommal is hiába kerestük.

Tettünk egy próbát a társaság hongkongi anyavállalatának ügyvezetőjénél is, abban bízva, hogy tőle megkaphatjuk a legfrissebb információkat. Pekingi állandó lakcímén azonban egy utazási iroda jelentkezett be, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát is, ahol érdeklődésünket több alkalommal elhárították, arra hivatkozva, hogy a közbeszerzési eljárás nem zárult le, vagyis a 2,5 milliárdos tender nyertesével még nem kötöttek szerződést.


A közbeszerzési törvény szerint a szerződés nyilvános, azt az ajánlatkérőnek haladéktalanul közzé kell tennie honlapján. A szerződéskötés határideje július vége, a Kormányszóvivői Iroda végül ekkorra ígért bővebb tájékoztatást.

Addig is lássuk, mit lehet tudni a Genexpo 2010 Hungary Kft. – ről. A társaság igen fiatal, 2008. októberében jegyezték be. Felmerül a kérdés, hogyan tud a cég megfelelni a szigorú kiírásnak, vagyis például legalább két, Kína területén harminc ország részvételével szervezett expót prezentálni, amelyből három évre visszamenőleg többmillió eurós bevételre tett szert, hiszen ekkor még nem is létezett. Utána néztünk a társaság tagjainak, talán náluk megtaláljuk az eljárásban elvárt referenciákat. A cégnyilvántartás adatai szerint a Genexpo 2010 Hungary Kft. minősített többséggel rendelkező tagja a hongkongi székhelyű Genexpo 2010 Limited.

Neve elhallgatását kérő forrásunk a hongkongi cégnyilvántartóban lekérte a Genexpo 2010 Limited cégkivonatát. Ebből kiderül, hogy az anyavállalatnak tekinthető cég alapítása csak hónapokkal előzi meg a magyar leányvállalatét, így ez a cég sem tudhatja maga mögött a közbeszerzési eljárásban elvárt üzleti sikereket és szakmai tapasztalata sincs.

A hongkongi cégnyilvántartás adatlapja letölthető itt >>kattintson ide!

Kattintson a képre!

A 2008. júliusában Hongkongban bejegyzett anyavállalat székhelyét egy off-shore cégekre és külföldi vállalatokra szakosodott vállalkozás biztosítja. Informátorunk következő útja a társaság székhelyére, a Success Business Centerhez vezetett, a homlokzaton azonban nem szerepel a Genexpo 2010 Limited cégtáblája, így itt nem járt sikerrel.

Ezután telefonon a cégnyilvántartóban bejelentett állandó lakcímén kerestük a Pekingben élő ügyvezetőt, ott azonban egy utazási iroda jelentkezett, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

A cégkivonat alapján annyi tudható: a társaságot 10.000 hongkongi dollár jegyzett tőkével (kb. 254.000 Ft) alapították, amit nem helyeztek letétbe. Az ügyvezető egy pekingi férfi, aki nem rendelkezik hongkongi személyazonossággal, vagyis vélhetően nem Hongkongban dolgozik.

Hogy miért jó Hongkongban céget alapítani? A kis állam teljes adómentességet biztosít minden területén kívül végzett tevékenységre. Ez ebben az esetben rendkívül optimális, hiszen a munkavégzés területe Kína és Magyarország lesz. Emellett nincs forrásadó az osztalék után, nincs ÁFA, vagy más jellegű forgalmi adó, a cég akár egy igazgatóval is működhet, és minimum indulótőke sincs meghatározva.

Miután az általunk elérhető nyilvános adatbázisokban hiába kutattuk, milyen referenciákat tud felmutatni a közbeszerzési eljárás befutójának számító Genexpo 2010 Hungary Kft., újfent megkerestük a Kormányszóvivői Irodát.

Ott azt közölték: ebben az esetben a 10% feletti alvállalkozó (ún. erőforrást biztosító szervezet) mutatta be az alkalmasságot igazoló dokumentumokat, ami alapján a Genexpo Hungary Kft. megfelel az előírásoknak. Azt a Kormányszóvivői Iroda nem említette, melyik cég az alvállalkozó.

A szerződéskötés után terveink szerint részletesen bemutatjuk a magyar pavilon megvalósításában együttműködő társaságokat. Az ott bemutatott fenntartható technológiákat szándékaink szerint cikksorozatban elemezzük, ahogy azt a többi résztvevő pavilonjánál is tettük.