"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Lelassult élet Wuzhenban

2009. június 18.

(CRI) A 2010. évi világkiállításnak otthont adó Sanghaj zajos és virágzó nagyváros. Ha az expó idején Sanghajba utaznak, és lazítani szeretnének, akkor kiránduljanak el a Sanghaj körüli csendes és kellemes vidékre.
Mai műsorunkban tartsanak velem a dél-kínai vízi vidékre, és élvezzük együtt a lelassult életet a zhejiangi Wuzhen kisvárosban.

Wuzhen Zhejiang tartomány Tongxiang városában található, híres ősi dél-kínai kisváros. Wuzhen Sanghajtól kétórás autóútra, csak 140 kilométer távolságra van.

A több mint ezer éves múltra visszatekintő Wuzhen tipikus dél-kínai vízi kisváros, amelyet a hal, rizs és selyem kisvárosának neveznek. Egy folyó szeli át a kisvárost, és az egymást keresztező csatornarendszer négy részre osztja a kisvárost. A vízen sétahajók járnak, a parton pedig egymás mellett boltok sorakoznak, és a kereskedők hangja folyamatosan hallható. Yao bácsi Pekingből érkezett ide.

„A települést átjárja a történelem szele. Szülőföldemen ilyen házakban lakunk. Idősebb fiam mondta, hogy el kell látogatnom Wuzhenba."

Yao Shijie, a bácsi fia.

„Azért jöttünk Wuzhenba, mert meg akarjuk nézni, hogy milyen egy vízi város. Tényleg nagyon szép! Mindenütt hajók, víz és házak láthatók. Nagyon szépnek találom azt is, hogy a vízről visszatükröződik a házak képe."

A kikötőtől a kisvárosba sétálva a zaj elül, egyszerre csak csend veszi körül az embert, és a zöldesszürke kőtáblákkal fedett utcán csak lassú léptek hangja hallatszik. A vendégekkel teli teázókból, a folyó mellett álló sörözőkből és a víz melletti lakásokból is csak halk duruzsolás szűrődik ki. Zhang Guanyuan, egy suzhoui lány a kis híd mellet egy család otthonában szállt meg két napra. Nappal a híd mellett rajzol, este pedig a teázóban teázik. Elmondta, hogy a wuzheni életet csend közepette kell élvezni.

„Szerintem az igazgatás és a környezetvédelem egyaránt jó. A hajókat mind evezőkkel hajtják, a ruhákat a kisvároson kívül mossák. Itt nem használnak mosószert, nincs vegyi szennyezés."

Wuzhenben járva nem kell keresni a látványosságokat, mert az utcákban mindenütt kézműves boltok, Wuzhen ősi kultúráját bemutató múzeumok, a régi utcákban különféle boltok láthatók. Bárhova tekintünk, az ezer éves kisváros különleges kultúráját látjuk.

Az ősi Wuzhen fontos közlekedési csomópont volt, amit sűrű csatornarendszer hálóz be. Wuzhen lakói hajnalban hajóval mennek reggelizni, intézik a reggeli bevásárlást, vagy adják el saját termésüket, jószágaikat. A csatornák mellett élőknek elég csak egyszer szólniuk, és az árushajók házhoz mennek. Így a lakók saját házaik mellett vásárolhatnak friss zöldségeket. Ez a szokás nagyon népszerű, és még ma is él.

Aki Wuzhenban lakik, csendesen élvezi a vízi kisváros lassú életvitelét, ami sok turistát is vonz.

Forrás: hungarian.cri.cn