"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kínai promóció az EKF keretében

2009. június 12.

A Pécs Európa Kulturális Főváros (EKF) keretében népszerűsítené a Shanghai Világkiállítást Kína – tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától. Mindkét esemény 2010 – ben zajlik, Pécs azonban a beruházások megvalósítása tekintetében jelentős csúszásban van a kínai Expohoz képest.

A pécsi beruházás megvalósulását nem segítették a sorozatos személycserék az igazgatói posztokon: a nyertes pályázat tehetséges írói (Takáts József, Tarrósy István) önként köszöntek el azzal az indokkal, hogy nem az eredeti elgondolások és elvek mentén zajlanak a dolgok. Méhes Márton művészeti igazgató azért mondott le posztjáról, mert nem látta biztosítottnak a feladat ellátásához szükséges feltételeket.
Mészáros András főigazgatót a város közgyűlése menesztette azonnali hatállyal 2008. októberében, ezzel együtt megszüntették a főigazgató helyettes és az ügyvezető általános helyettese címeket és munkaköröket is.

A ciklusban emellett két tragikus veszteség is érte a várost: Toller László (MSZP) polgármester súlyos autóbaleset miatt került kómába 2006 - ban, utóda Tasnádi Péter (MSZP) pedig 2009. januárjában hunyt el daganatos megbetegedésben.

A beruházást az Állami Számvevőszék is vizsgálta, ami a többi közt megállapította, hogy a beruházók 94,1%-ban eltértek a pályázatokban megjelölt időtervektől, a projektek csaknem egyharmadánál pedig közbeszerzési eljárást sem írtak ki.

Az időközi választáson polgármesterré választott Páva Zsolt (Fidesz) már az eredeti elképzelésekhez képest szerényebb megvalósítást ígért, valamint vizsgálatokat helyezett kilátásba a projekttel kapcsolatban felhasznált közpénzeket illetően.

Ehhez képest Shanghai – ban valóban „dübörög a gazdaság”, hiszen a vendéglátó kínai fél mind az öt saját építménye szerkezetkész állapotban van. A kínaiak 2010 – ben, az EKF keretében népszerűsítik a Világkiállítást nálunk, a Shanghai Expon pedig bemutatják az EKF programot – erről a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program kormányzati koordinációjával korábban megbízott Csák Ferenc (MSZP), aki jelenleg az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára kötött előzetes megállapodást június 3-6-a között Shanghai –ban.

A Kormányszóvivői Iroda szerkesztőségünk kérdésére közölte, hogy a szakállamtitkár emellett megbeszélést folytatott Huang Jianzhi - val, az EXPO Koordinációs Hivatalának igazgató-helyettesével, Liu Jian-nel, a Sanghaji Kulturális Hivatal vezetőjével, valamint Chen Shenlai-vel, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál Központjának elnökével, a magyar kulturális megjelenés konkrét lehetőségeiről a 2010. évi Shanghai Világkiállítás idején.

A kínai partnerek jelezték, hogy készek közreműködni azon magyar kulturális események megszervezésében, amelyek a lehető legjobban reprezentálják a magyar kultúrát, és amelyek számíthatnak a nagyszámú látogató érdeklődésére.

Mint ismeretes, a Shanghai Világkiállítás szervezői 70 millió látogatóval számolnak, amelynek 95%-a kínai érdeklődőkből tevődik össze. Ez egyedülállóan széleskörű promóciós lehetőséget biztosít a magyar kultúra számára, a Világkiállítás területén és Shanghai, valamint a környező városok más kiemelt intézményeiben.

A helyszínek lefoglalása és a magyar események konkretizálása a rendezvények zsúfoltsága miatt kiemelten fontos.

A politikus megtekintette az épülő kulturális helyszíneket (színház- és koncerttermek, szabadtéri területek), különös tekintettel azokra, amelyek a magyar kulturális programok lebonyolításánál számításba jöhetnek. A Világkiállítás Koordinációs Hivatal illetékesei ugyancsak bemutatták a tervezett magyar nemzeti nap egyik lehetséges helyszínét, a több ezer fős szabadtéri rendezvény megtartására is alkalmas, építés alatt álló Európa Teret, amely a magyar pavilon közvetlen közelében található – áll a Kormányszóvivői Iroda válasz levelében.

Életrajz

Született: Budapest, 1974, nős, egy gyermek (Lívia) édesapja.

Tanulmányok

2002-2004: Regensburgi Tudományegyetem, Politikatudományi Kar

  • PhD tanulmányok („Az Európai Unió bővítésének hatása a kelet-európai országok regionális fejlődésére. Út a régiókba.”)

1996-2001 Regensburgi Tudományegyetem, Művészettörténet – Politológia Szak

  • Szakdolgozat "Regionale Politik Ungarns im Hinblick auf die EU Integration - Magyarország regionális politikája az EU integráció tükrében" címmel

1995-1996 Regensburgi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar

Nyelvismeret

Német: anyanyelvi szint, angol: haladó, francia társalgási szint

Munkavégzés

A miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársaság elnöke 2008 május 20-i hatállyal Csák Ferencet az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárának nevezte ki.
2006. augusztusától miniszteri biztos (Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa)
2006: Európai és Fejlesztési ügyekért felelős politikai államtitkár, Miniszterelnöki Hivatal
2005–06: miniszterelnöki megbízott, az EU Regio West/Nyugat Pannónia Együttműködés koordinátora
2002-2004 Magyar Formatervezési Tanács (Magyar Szabadalmi Hivatal)
1999-2001 Munkatárs a Regensburgi Tudományegyetem Politikatudományi Karán
2000- A Körmendi Galéria Budapest művészeti vezetője
1999. Elnöki asszisztens aZ ENSZ keretein belül zajló, Genfben rendezett biológiai fegyvertilalmi verifikációs tárgyalássorozat (BWC) 16. ülésszakán
1997. Gyakornok a Magyar Nemzeti Galéria Kortárs Magyar főosztályán

Egyéb érdeklődés, hobbi

Kortárs művészet és építészet, színház, zene, úszás, tenisz, síelés >>
Forrás:
www.mszp.hu
www.infovilag.hu