"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Japán: opera robotokkal

2009. június 10.

Japán Expon való részvétele középpontjában egy ritka madárról szóló opera áll. A faj kínai segítséggel kerülte el a kipusztulást – mondta az ország világkiállításon való megjelenéséért felelős csapat vezetője.

A tarajos ibis Japánban élő populációja az 1970-es években kihalt. A kínai kormány azonban az 1990 – es években néhány egyedet Japánnak adományozott, így sikerült megmenteni a fajt a pusztulástól.

A kínai és japán rendezők közös munkájával megvalósuló opera középpontjában a két ország közötti barátság áll – mondta Hirofumi Wakamatsu, a japán pavilon igazgatója június 5 – én, ez Shanghai – ban tartott sajtótájékoztatón.

Az opera könnyen érthető lesz, tekintettel arra, hogy célcsoportját legfőképp a gyermekek jelentik – mondta Makoto Sato, az opera szerzője. Sato a darab írása közben megpróbálta felidézni gyereki énjét. Kijelentette: „megpróbálok üzenetet küldeni a következő nemzedéknek, amelynek szép jövőt biztosítunk”. A mű néhány hagyományos kínai operából, például a Kunqu – ból is táplálkozik – mondta Danny Yung, a darab kínai rendezője.

A japán expo csapat hamarosan megkezdi a kínai színészek toborzását az operához, amelyben csúcstechnológiás robotok is feltűnnek.

A húszperces operát a pavilon 500 üléses színházában mutatják be. A világkiállítás ideje alatt minden nap többször is előadják, így minden látogató megnézheti – mondta Wakamatsu.

Ez lesz a legnagyobb pavilon, amit Japán külföldön valaha épített. Az egy időben 1500 látogató befogadására képes pavilont három részre osztják, amelyek a múltat, a jelent és a jövőt jelképezik. Az épület teljes bejárásához hatvan percre lesz szükség.

A japánok hárommillió látogatóra számítanak a pavilonban, ahol robotok is szolgálatot teljesítenek: lesz olyan, amelyik hegedül, és olyanok is, amelyek az időseket segítik. A pavilon költségvetés 13 milliárd yen (26,6 milliárd forint).

Forrás: www.english.eastday.com