"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1911 Torinó

2009. február 19.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Az egységes Olaszország létrejöttének 50. évfordulóját a házigazdák újabb világkiállítás rendezésével kívánták emlékezetessé tenni.

A kiállítási helyszínek között elterülő vidékek számára turisztikai szempontból rendkívül kedvező volt a kormány döntése arról, hogy ne csupán egy városé legyen a nagy esemény.

A fő helyszín Torino volt, ahol az ipar,
iparművészet, mezőgazdaság kapott pavilont, a művészeti és etnográfiai (néprajzi) tárlat Rómában, a Tiberis (Tevere) parti palotákba költözött.

A két, egymástól 630 km távolságra lévő város között "félúton", Firenzében modern festészeti, illetve arcképfestészeti tárlattal emelték a rendezvények színvonalát.

A Pó folyó partja - a kiállítás főkapujához átívelő híddal, valamint a bejárat után kezdődő Orto Botanico gyönyörű parkjával - az addigi tárlatok egyik legszebb fekvésű helyszíne volt.

Az eseményt számos környezeti katasztrófa hátráltatta. A Pó partján kijelölt 1,2 millió m2 területen (ennek csaknem a negyedét építették be) 1910-ben hatalmas ciklon tombolt, mely romba döntötte a készülő olasz Iparművészeti Csarnokot.

A tél folyamán az ott szokatlan mínusz 15 oC körüli hideg, valamint a másfél méteres hóréteg akadályozta az építkezéseket, tavasszal pedig a nagy mennyiségű csapadék okozta árvíz tette kilátástalanná a munkát. Így április 29-én, az előre meghirdetett ünnepélyes megnyitón III. Viktor Emmanuel (1900-1946) olasz király az egyedüliként elkészült magyar pavilont látogathatta meg kíséretével. Modern stílusban épült palotánk messze a legsikeresebb, legjelentősebb épület volt a tárlaton, ahol (néhány nemzeti pavilonon kívül) az összes, főként neobarokk és neoklasszicista épületet a kiállítási központ tervezőirodája álmodta meg.

Rómában Cesare Bazzani 50 000 m2-es főcsarnoka a Villa Borghese és a Valle Giulia által határolt terület egyik domboldalán kapott helyet. Március 27-én a királyi pár jelenlétében itt tartották a megnyitót. A főként képzőművészeti kiállítások mellett Itália egyes vidékeinek különböző korokból származó, legjelentősebb építészeti emlékeit és az olasz társadalom mindennapi életét bemutató (60 objektumból álló) "skanzent" az itt tartott etnográfiai kongresszushoz kapcsolódva a Piazza d'Arminon építették fel a rendezők.

További részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.