"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyarok a Haydn-év eseményein

2009. január 24.

(HírExtra/MTI) Kína gazdasági és kulturális központjában, Sanghajban a Joseph Haydn-emlékév és a 2010-es sanghaji világkiállítás jegyében rendezik meg idén a különböző magyar kulturális eseményeket.

A Kínai Magyar Évad folytatásaként és a 2010-ben megrendezésre kerülő sanghaji világkiállításra készülve Pekingben és Sanghajban is rendkívül változatos programok várják azokat, akik a magyar kultúra iránt érdeklődnek.

A programok közül azonban számos esemény csak akkor valósulhat meg, ha az államigazgatásban felszabadulnak az erre az évre jóváhagyott, költségvetésben szereplő összegek, ez várhatóan február vége - március eleje körül várható - mondta el Hajba Judit szakdiplomata
az MTI-nek, hozzátéve, hogy a tavalyi forrásból elindított programok ettől függetlenül folytatódni fognak.

A biztosan megrendezésre kerülő programok között megemlítette a márciusi Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztivált, amelyen Tóth Krisztina költő és novellista személyében elsőként lesz jelen magyar szerző.

Tavasszal a középfokú zeneművészeti együttműködés jegyében koncerteket és mesterkurzusokat rendeznek a Sanghaji Konzervatóriumban, amelyek során a Kodály Intézettel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen a Kodály-programot kívánják népszerűsíteni.

A szakdiplomata szerint a Budapest Art Cafe elnevezésű országimázs programmal azokat a dolgokat szeretnék bemutatni, amelyek nincsenek jelen Kínában, de az embereknek lenne rá igénye. A Herendi porcelánokkal, zenei rendezvényekkel, kiállításokkal és előadóművészekkel összekötött gasztronómiai bemutatókon a magyar cukrászsütemények kiemelt helyen jelennének meg.

Az egyetemek közötti csereprogramok és az oktatási promóció jegyében Magyarország népszerűsítése a magyar nyelv bemutatásával szintén kiemelt helyen szerepel. A könyvbemutatókon és a kisebb kiállításokon kívül olyan rendezvények is a tervek között szerepelnek, amelyek Kínában egyszerre több tízmillió emberrel ismertetik meg Magyarországot. A Kínai Központi Televízió "A világ híres egyetemei" sorozatában a magyar felsőoktatási intézmények is bemutatkozhatnak. Az 1999-ben indult műsorban számos ország egyetemeit ismertették meg a kínai nézőkkel, a filmanyag ráadásul DVD formátumban is megvásárolható.

A pekingi programtervek között szerepel a Four Bones Quartet fúvós együttes kínai koncertkörútja, amely a Magyarország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából megrendezendő kulturális eseménysorozat részét képezi.

A 2009-es Haydn-évre való tekintettel Pekingben és Sanghajban egy-egy Haydn-koncertet terveznek, amelyek magyar-kínai-osztrák részvétellel valósulnának meg - mondta Nagy Gábor, a Pekingi Magyar Nagykövetség kulturális és oktatási tanácsosa.

Magyarország 2010-ben, de jó eséllyel 2011-ben a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár díszvendége lehet, ezért a vásáron való megjelenése kiemelt helyen szerepel.Az évente megrendezésre kerülő pekingi Nemzetközi Oktatási Expón való bemutatkozással Magyarország a külföldi tanulmányok iránt érdeklődő kínai ifjúságot szeretné elérni.

Forrás: www.hirextra.hu
Kép forrása: www.fidelio.hu