"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1904 Saint Louis

2009. január 6.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa már 1900-ban elfogadta az újabb világkiállításról szóló javaslatot, s Louisiana állam központjának, a feltörekvő St. Louisnak adta a rendezés lehetőségét (az apropó Louisiana franciáktól való megvásárlásának jubileuma volt).

A tárlat szervezésének élén az állam egyik kiemelkedő üzletember-politikusa, a kormányzó-bankár R. David Francis állt, aki részvénytársasági formát választott a rendezvény lebonyolításához szükséges tőke előteremtésére, melynek kormányzati felügyeletét egy bizottság látta el.
A Forest Park hatalmas területén (2 négyzetmérföld) felépített kiállítással kapcsolatban a telkek felvásárlása idején számos ingatlanspekulációról, építkezési panamáról adtak hírt az újságok, amit az amerikaiak az üzlet velejárójaként fogtak fel.

A legyezőszerűen nyíló kiállítási épületek csúcsán a Festival Hall, a koncertek, előadások csarnoka állt. A tervezők, kihasználva a város természeti adottságait, csatornákat, lagúnákat képeztek, ahol gondolák siklottak velencei hangulatot árasztva. A kor emberének még mindig különlegességnek számító villanyvilágítás is nagy hatást váltott ki: minden este 40 000 villanykörte fényárja ragyogta be a tárlat útjait.

További részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.