"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Aggódnak Sanghajban a brit EXPO-pavilon biztonsága miatt

2009. január 5.

(Kép forrása: Shanghai Daily)
(hg.hu) Féltik a sanghajiak a tervezett 2010-es világkiállítás brit pavilonjának látogatóit. De nem a terroristáktól: az aggódás legfőbb oka a tervező.

Thomas Heatherwick ugyanis hasonló, óriási tüskékkel díszíti majd az építményt, mint egy Manchesterben készült 2005-ös szobrot, amelyről azonban lepotyogtak az elemek, és csak a szerencsén múlt, hogy nem sebesítettek meg senkit.


"Nem mondhatnám, hogy nem aggódunk” – fogalmazott udvariasan Lai Pak Hung, az Egyesült Királyság sanghaji jelenlétét bonyolító Davis Langdon & Seah igazgatója.

A szakember szerint nem csupán biztonsági, hanem politikai kérdésről is szó van, hiszen a legkisebb malőr befolyásolhatja Nagy-Britannia és Kína viszonyát. Mérpedig aggódni van miért:Thomas Heatherwick és az egykori kivitelezők nemrég 1,7 millió fontott kényszerültek fizetni Manchester városának, amiért a 2005 januárjában átadott, majdnem ugyanennyibe került B of the Bang című szoborról egy éven belül több tonnás vastüske lepotyogott, életveszélyessé téve a mű megközelítését.

A megbízást pályázaton elnyerő Heatherwick ugyanis hasonlóan képzeli el a 2010-es EXPO brit pavilonját, amelyről több ezer nyolcméteres tüske meredne szerteszét, kétségtelenül utánozhatatlanná téve a látványt. A 12 millió fontba kerülő pavilont heteken belül elkezdenék építeni, ám sokan aggódnak, hogy Sanghajban is hasonló baleset következhet be, mint Manchesterben. Heatherwick-et ezért a tervek további egyszerűsítésére kérték, bár az eredeti elképzelés már korábban is módosult: csökkent e tüskék száma, és az eredetileg tervezett bambusz helyett a jóval könnyebb alumíniumból készülnek majd.

(Forrás: www.hg.hu)

Amint azt a www.vilagkiallitas.hu korábban megírta, a magyar pavilon terveivel kapcsolatban is felmerültek hasonló aggályok hazai építész szakmai körökben.

Lásd itt: Magyar pavilon: Nyilvános vita 4.rész

Mújdricza Péter: "... a 'maláj-hintának' egy olyan leegyszerűsített változata, ami gravitációs szinten van felajzva és ebből van nem tudom hány darab..."

"...önmagában biztonságtechnikailag is számos problémát vet föl azzal együtt, hogy amikor az ember kitalálja a dolgokat ez legutoljára jut eszébe..." (hangzott el a nyilvános vitán)