"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Finn pavilon

2008. október 8.

A boldog zsűri

(mernoknok.blogter.hu) A 2010-es shanghai világkiállítás finn pavilonja. Neve Kirnu, azaz Köpű. Megtalálható a természetben is, szűk falú, edényszerű mélyedés a sziklában: az olvadó jégkorszaki jég egy kerekded követ gördített egy mélyedésbe, amit aztán ott tovább pörgetett-pörgetett, és a mélyedés mélyült, amíg a kő el nem kopott vagy a olvadó jég el nem olvadt teljesen.


Az építész, Teemu Kurkela szerint a pavilon néha inkább wc-csésze, néha tojás, néha a modellező srác kopasz feje.

A pavilon szerinte arra szolgál majd, hogy a világkiállítás látogatói, miután szétpörögték magukat a szomszédos dán pavilonban (a magyar is a közelben lesz) megpihenhessenek. Az építtető szerint pedig arra, hogy felkeltse a figyelmet és odavonzza a leendő partnereket, méltó keretet adva az üzleti ebédeknek. Vagyis, mindenki boldog lesz.

Még kismillió dolgot tudnék róla mesélni, például hogy a díjátadón a magát teljes létszámban képviseltető zsűri majdnem elolvadt, értékelték a 10 legjobb tervet, majd a Kirnu-ra nem találtak szavakat. Fülig ért mindenkinek a szája, tapintható volt az öröm és a büszkeség - és ez itt ritka.

A pavilon neve egyébként jellemző a pályázatra: a beadott anyagok jelentős részének jeligéi (és persze a pavilon formája, anyagválasztása) a természetre, illetve népi épületekre reflektáltak, mint Nyírfaerdő, Rönk, Csűr, stb. Csűrből és Köpűből több is volt...

A kiállítás tervezése csak most, a pavilon pályázata után indul.

(és Sevilla , Hannover - mindkettő fiatal, Sevilla esetében kifejezetten tejfelesszájú építészeké)



Letölthető

Finn pavilon (PDF) >>