"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar pavilon: kavicsok, bugyrok, gömböc, bélyeg és lángos

2008. június 26.

Másodikból első

A második helyezett pályamű szerzője, Lévai Tamás tervezheti tovább a 2010 – es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonját – tudta meg a www.vilagkiallitas.hu a témában kedd délelőtt tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

Az első díjat nem adták ki, mivel a bíráló bizottság nem talált olyat a tíz beérkezett pályamű között, amely teljes mértékben megfelelt volna a kiírásban megfogalmazott célnak. A pályázatot ennek ellenére eredményesnek nyilvánították, de csökkentették a díjazásra, valamint a megvételre előirányzott összeget.

A második helyezett pályaművet (Lévai Tamás) bruttó nyolc-, a harmadik helyezettet (Mérték Építészeti Stúdió) hatmillió forinttal díjazták. További két pályaművet (Város Tájkép Csoport Kft., ZHJ Építésziroda Kft.) a bíráló bizottság döntése alapján három - illetve kétmillió forintért vették meg, a szakértők ugyanis ezek egyes elemeit érdemesnek találták arra, hogy beépítsék a koncepcióba.

Alacsony sajtóérdeklődés

A „sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetést” a hivatalos honlap közlése szerint eredetileg péntekre tervezték a Miniszterelnöki Hivatalban. Munkatársunk érdeklődésére aznap a helyszínen közölték, a sajtótájékoztató elmarad, kedden tartják meg. A hivatal egyik dolgozója szerint több újságíró is hiába kopogtatott aznap, miután nem kapott tájékoztatást a program törléséről. A később már kormányszóvivői tájékoztató rangjára emelkedett programot kedden végül megtartották. Kép itt >>

A Nyíregyházi Városi Televízió riportere emiatt kérdezte Budai Bernadett kormányszóvivőt, aki elmondta: a lehető legszélesebb körben próbáltak tájékoztatni, a szokásos gyakorlat szerint a programváltozásról. Hozzátette: az alacsony érdeklődés szerinte nem a hivatal munkáját, hanem az újságírókat minősíti.

24 milliós „többszakaszos együttgondolkodás”

A magyar pavilon üzenetének, külső – belső megjelenésének meghatározására még a tervpályázat kiírása előtt 8 millió forintot kapott a Visual Kft., 8 millió forintot a Világsztárok Produkciós Kft. (melynek fő tevékenységi köre az előadóművészet – a szerk.). A világkiállítással kapcsolatos koncepció, látvány elkészítésére: „Javaslatokat tesz az „üzenet” véglegesítéséhez kapcsolódó személyi kérdésekben, tanácsadás az összehasonlító és a bemutatkozó prezentációk készítésénél prezentációkat levezeti, javaslatot tesz a Pavilon létesítésére felkért építészek személyére.” a Gárdos bt. ugyancsak 8 milliót kapott. Huszty András miniszterelnöki megbízott a vilagkiallitas.hu kérdésére válaszolva elmondta: a 24 milliót érő tanácsokra azért volt szükség, mert a végleges koncepció „többszakaszos együttgondolkodás után” alakult ki bennük.

Gondolkodás, felkészülés, szakértői tanácsok az Üvegzseb alapján (PDF)

Tivoli Filmprodució Kft, Visual Kft., Gárdos Bt. letölthető itt >>
Világsztárok Produkciós Kft. letölthető itt >>
Nagy Lilla letölthető itt >>

Középpontban a Gömböc

A pavilon központi eleme a Gömböc, amely az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van – mondta a tájékoztatón Domonkos Gábor a Gömböc egyik feltalálója.
Bővebben a Gömböcről >>itt
Gömböc képekben >>itt

Kavicsok és bugyrok

Lévai pályaműve a Gömböc formájának absztrakciójából indul ki, a negatív terek megteremtésének igényével operál. A pavilon belsejében „kavics”, illetve „bugyor”-szerű, többfunkciós helyeket alakítanak ki; a fennmaradó légközöket pedig a mennyezetről lógó gerendastruktúra tölti ki. Az alapelv a nagyítás, ennek segítségével a Gömböc különlegességét jelentő szerkezeti elemeket a pavilon felépítésébe applikálják. A belső szerkezetet fény effektek színesítik.

Lesz lángos, meg bélyeg is

„A kínaiak imádják a bélyegeket” - tudtuk meg a miniszterelnöki megbízottól, ezért ez biztosan lesz a magyar pavilonban, méghozzá saját fényképpel, és lesz lángos is, remélhetőleg az is találkozik a kínai közízléssel. „Tejfölt nem adunk hozzá, de fokhagymát igen” – íme a tuti recept. E két turistacsalogatónak szánt ötlet mellett vázlatos tervek vannak egy rendezvényhelyszínnel, egy gyerekfoglalkoztatóval, és egy, a Csodák Palotájához hasonló interaktív térrel kapcsolatban, utóbbit a pályázaton második díjat kapott Lévai Tamás tervezheti meg.

Kicsit rövid, nem is tudjuk mennyire, de a miénk

A világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatban több, mint húszmillióért prezentációs film is készült a közelmúltban. Itt látható >> Az Üvegzseb szerint a „többszakaszos együttgondolkodás” előtt forgatták, vagyis akkor, amikor a koncepció még nem körvonalazódott. Üvegzseb itt >> A pályázati kiírás szerint ennek 20 percesnek kellene lennie, a hivatalos honlapról letölthető film azonban csak 10 perces. A vilagkiallitas.hu kérdésére Huszty zavarodottan előbb azt mondta, több film („több variáció”) is készült a rendelkezésre álló tízenöt nap alatt, majd helyesbített: a Filmben több variációt is bemutattak, végül kijelentette: „meg fogom nézni”.

Mindentudó: épít is, szervez is

A tájékoztatón kapott sajtóanyag szerint szeptemberben egyetlen vállalkozás vagy konzorcium felel majd a magyar pavilon felépítéséért, működtetéséért, valamint szervezi és bonyolítja a kapcsolódó sajtó – kulturális és egyéb programokat. Ennek kiválasztására várhatóan szeptemberben írják ki a közbeszerzési eljárást.

Magyar pavilon prezentáció 1.



Magyar pavilon prezentáció 2.