"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Munkások a Sárkánycsónak-fesztivált ünneplik

2008. június 8.

Az idei hagyományos Sárkánycsónak-ünnep (Duanwu ünnep) első ízben hivatalos és törvényes munkaszüneti nap.

Ez az első hagyományos kínai ünnep a Sichuan-ban (Szecsuán) bekövetkezett földrengés óta.

A Sárkánycsónak-ünnep több, mint 2000 éves története Qu Yuan, kínai költő legendájához kapcsolódik.

(A történet: Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.)

Így ír erről az ünnepről Ecsedy Ildikó: Hétköznapok és ünnepek a régi Kínában című könyvében:

„Ősi hagyományt őriz a vízparti kirándulást jelentő sárkánycsónak-ünnep. Kínában vizet keltő, áldást hozó sárkányokat teremtett a nép képzelete: festett vagy faragott képükkel díszített hajókon folyik a vigasság, amelynek célja legalább annyira a termékeny természet ünneplése, mint a természet erőinek az engesztelése. S hogy az ősök se maradjanak ki, az elhunyt családtagok szellemei számára levélbe göngyölt rizsgombócok, lámpák, fáklyák készülnek a parton és úsznak a vízen, gyakran kis lélekhajókon.” (...)

„Ha a hivatalos írásbeliség nem is tartja szükségesnek az ünnep folyamatos feljegyzését, a néphagyomány gondoskodik a folytonosságról: vidékenként hol a nyár beköszöntét üdvözlik vele, hol még a tavasz kibontakozását, falusiak és az elszármazott városi hivatalnokok egyaránt. A császári csillagászok hatáskörén kívül pedig, a kelet-ázsiai hagyomány Kínával szomszédos területein, Vietnamban, Laoszban és Japánban stb. - főként újabb időkben - eggyé is olvadt a tavasz és nyárelő, a ,verőfény' és ,sárkánycsónak' ünnepe egy áprilisi-májusi napfényes, vidám kirándulásban.” (38) 57-59. o.

Az idei Duanwu-nap június 8-ára esik. Ezen a hagyományos napon Zongzi-t, vagyis levélbe csomagolt ragadós rizst szoktak fogyasztani. Több mint 28 ezer darab zongzi-t szállítottak Kína minden részéből a földrengés súlytotta vidék károsultjainak.

Kép forrása: www.Expo2010China.com